Ugrás a tartalomra

600 évért adtak hálát Lucskán

600 évért adtak hálát Lucskán

Lucska község önkormányzata háromnapos megemlékezést rendezett szeptember 15-16-17-én a község első írásos említésének 600. évfordulója alkalmából.

Amint azt az ünnepségre kiadott falukrónikából is megtudhatjuk, a Rozsnyótól 16 km-re keletre, a Csermosnya-patak partján fekvő Lucska az 1400-as évek elejéig a közeli Tornavár birtokai közé tartozott, ekkor Zsigmond király Besenyő Pálnak adományozta szolgálataiért. Történetéről kevés adat maradt fenn, inkább a helyi hagyomány őrzi, hogy a XV. században ide is befészkelték magukat a huszita cseh rablók, akiket végül Hunyadi Mátyás űzött ki Felső-Magyarországról.
A falu fölött található templomrom akár a husziták idejéből is származhatna, azonban a keletelt, arányos hajóból és egyenes záródású szentélyből álló templom kétségkívül a XIII. század emléke. Szívesen nevezik „huszita templomnak” ezt a műemléket, ez a templom azonban már az 1200-as években – Árpád-házi uralkodóink idején – a falu népének istentiszteletét szolgálta.

2001-ben Lucska 219 lakosából 192 magyar és 21 szlovák volt, a község felekezetileg vegyes, hozzávetőleg azonos arányban lakják katolikusok és reformátusok.

Lucska 600 éves évfordulóját nemzetiségre és felekezetre való tekintet nélkül közösen ünnepelték a község lakosai. Szabó József polgármester a Falunapi Szervező Bizottság segítségével színvonalas programot állított össze az ünneplő lucskaiak, a faluból elszármazottak és a vendégek részére. Az első napon a romtemplomnál a Csámborgó zenekar koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők. Másnap a kultúrház nagytermében fénykép-és kézimunka kiállítást tekinthettek meg a látogatók a község múltjáról. Ezután ökumenikus istentiszteletre került sor a község 1926-ban épült katolikus templomában, amelyen Drenko Zoltán református és ThDr. Karaffa János katolikus lelkipásztorok közösen adtak hálát a templomot megtöltő hívekkel és vendégekkel a község 6 évszázadáért, majd imát mondtak a keresztények egységéért, a falu népének összetartozásáért is.

A közös áhítatot a Hősök Emlékművénél a falu jelképeinek felszentelése és a kopjafa leleplezése követte, majd Eigel Gábor barkai plébános vezetésével az ünneplő közösség elénekelte a Székely Himnuszt. Köteles László parlamenti képviselő, akit a falu díszpolgárává avattak, beszédében hagyományaik további ápolására biztatta a lucskaiakat. A megemlékezés végeztével Szabó József polgármester köszönetet mondott a szervezőknek az ünnepség előkészítéséért.

A szombat esti program keretében még szabadtéri bált és tűzijátékot is rendeztek, majd vasárnap sportdélutánt tartottak a fiatalság részére a helyi sportpályán.

Lucska község méltóképpen megemlékezett történelmének elmúlt 600 esztendejéről. A következő 600 esztendőre való megmaradásához pedig kérnie kell a Magyarok Istenét, hogy tovább őrizhesse keresztény és magyar gyökereit, mert csak így lehet jövője!