Ugrás a tartalomra

Az Egyház küldetése a világban - tanulmányi nap Dunaszerdahelyen

Az Egyház küldetése a világban

 

A fenti címmel szervezett tanulmányi napot a dunaszerdahelyi Városházán a helyi római katolikus plébánia és a Pázmaneum Társulás a Szent Erzsébet-év keretében március 13-án.

A tanulmányi nap a helyi Szent György plébániatemplomban szentmisével kezdődött, amelyet Tóth László, a Hitoktatási Központ igazgatója, Orosch püspök atya delegátusa tartott. Felolvasta a püspök atya szentbeszédét, amelyben a papokhoz buzdítást intézett. A szentmisén részt vettek a dunaszerdahelyi Szent János Egyházi Alapiskola diákjai is.

A liturgia után a Városháza dísztermében folytatódott a program. A megnyitó keretében Tóth László atya a püspök atya nevében köszöntötte a megjelent előadókat és papokat, hangsúlyozva a tanulmányi napok fontosságát a papság továbbképzésének szempontjából.

Ezt követően ThDr. Karaffa János, a Pázmaneum elnöke ismertette a tanulmányi nap programját majd felkérte első előadóként ThDr. Török József budapesti egyháztörténész professzort a Szent Erzsébet életéről szóló előadás megtartására. Török professzor a megadott téma keretében bemutatta Szent Erzsébet kultuszának kialakulását és a történeti források alapján vázolta életútjának jelentősebb állomásait.

Második előadóként ThDr. Bolberitz Pál, apostoli protonotárius, a PPKE HTK filozófiaprofesszora „Európa és kereszténység” címmel fejtette ki gondolatait. 10 pontban foglalta össze mit is adott a kereszténység az öreg kontinens számára. Hangsúlyozta, hogy a kereszténység évezredeken át megtartotta és megszilárdította Európát. 10 fontos erényt emelt ki, amelyek közrejátszottak a keresztény Európa megszilárdításában. Ezek közül különösen is kiemelkedik az emberi méltóság és szabadság tiszteletben tartása, valamint a keresztény erkölcs tanítása.

            A délelőtti program záró előadásában ThDr. Haľko József, a pozsonyi Comenius Egyetem Teológiai Karának egyháztörténész professzora: Salkaházi Sára – a szociális gondolat és szeretet apostola címmel ismertette a tavaly szeptemberben boldoggá avatott Sára testvér kassai és komáromi működését. Kiemelte, hogy Sára testvér fontosnak tartotta Szent Erzsébet példája nyomán a katolikus karitász tevékenységét, amelyben ő maga is aktívan részt vett. A Felvidék számos településén tartott előadásokat népművelői céllal. Jól ismerte a munkásnők helyzetét, hisz ő maga is rövid ideig munkásként kereste kenyerét egy könyvkötészetben.

            Kiss Róbert dunaszerdahelyi tanfelügyelő esperes-plébános a délelőtti előadások befejeztével szeretetvendégségre invitálta a mintegy 35 oltártestvért.

            A délutáni program első előadását ThDr. Schmatovich János győri biblikus professzor: Az ószövetségi próféták és a társadalmi igazságosság címmel tartotta meg. Schmatovich professzor Ámosz prófétától kezdve egészen Malakiásig bezárólag kronológiai sorrendben mutatta be az egyes próféták igehirdetésében a társadalmi visszásságok ostorozását és a szociális igazságosság követelmének hangsúlyozását. A professzor úr megajándékozta a jelenlevőket legújabb, prófétákról szóló könyvének egy-egy példányával is.

            Végezetül ThLic. Vadkerti József doktorandusz az Egyház és Állam viszonyának alakulását elemezte a történelem különböző korszakaiban. Megállapította, hogy az Egyház és Állam együttműködése lehetséges és gyümölcsöző amennyiben mindkét fél a saját illetékességi területén fejti ki tevékenységét.

            Az előadásokat követően a jelenlevő papoknak lehetőségük nyílt kérdések és hozzászólások révén gazdagítani egymást, s ezzel elősegítették minden részt vevő szellemi gyarapodását.

            A tanulmányi nap befejező részében az elnöklő János atya megköszönte az előadók által nyújtott színvonalas szellemi táplálékot és kifejezte bizakodását, miszerint a részt vevők a lelkipásztori szolgálatukban is kamatoztatni tudják a tanulmányi nap által nyújtott lelki és tudásbeli többletet. A teológiai nap az Esterházy János emlékére mondott imával ért véget.