Ugrás a tartalomra

Az Esterházy-emlékérmeket idén két felvidéki katolikus szervezet kapta

Az Esterházy-emlékérmeket idén két felvidéki katolikus szervezet kapta

 

 

A felvidéki magyar politikus, Esterházy János halálának évfordulóján, március 9-én a budapesti Szép utcai emléktáblánál emlékeznek meg a magyarországi és a felvidéki társadalmi szervezetek a jeles felvidéki hitvallóról a Rákóczi Szövetség szervezésében.

 

A 2008-as évben is több százan tették tiszteletüket a csehszlovákiai magyarok apostolának szentelt emléktáblánál. A megemlékezést Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség alelnöke, az Esterházy Emlékbizottság elnöke nyitotta meg, majd Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mondott beszédet. Beszédében fontosnak nevezte a magyar és szlovák püspökök között aláírt megbékélési nyilatkozatot, ám a február 14-ei, a felvidéki magyar katolikusokat szétválasztó egyházmegyei felosztás következtében kialakult helyzet megoldásának szükségességére hívta fel a figyelmet.

 

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke arról szólt, hogy mindenképp a megegyezést kell keresni a magyar és a szlovák politikai elit tagjai között, ahogy azt Esterházy János is szerette volna.

 

A Szép utcai emléktáblát közel harminc szervezet képviselője koszorúzta meg. A koszorúzásnál közreműködött a révkomáromi Marianum egyházi iskola gyermekkórusa és a pozsonypüspöki Árpád-házi Szent Erzsébet cserkészcsapat.

 

Az Esterházy-ünnepség a Magyarok Házában folytatódott, ahol kultúrműsor keretében osztották ki az Esterházy-emlékérmeket. Idén két felvidéki katolikus szervezet kapta ezt a rangos elismerést. A megjelenteket házigazdaként Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke üdvözölte.

 

A Rákóczi Szövetség mellett működő Esterházy Emlékbizottság több felvidéki szervezetnek és magánszemélynek is munkájuk elismerése jeléül oklevelet adományozott. Hrubík Béla és Pogány Erzsébet mellett többek között Fehér Csaba, Siposhegyi Péter, Boráros Imre kapták az elismerést.

 

Hrubík Béla, a Csemadok elnöke a Felvidéken lezajlott megemlékezésekről nyújtott áttekintést, míg Molnár Imre a magyarországi eseményekről és a sajnálatos hiányosságokról beszélt. Fájdalmasnak nevezte, hogy még számtalan felvidéki középiskola nem emlékezett meg méltóképpen Esterházy Jánosról, ugyanúgy mint a nyitrai magyar kar és  a komáromi magyar egyetem hallgatói sem.

 

Duray Miklós, az MKP stratégiai tanácsának elnöke az Esterházy-emlékplakett első díjazottját, a Pázmaneum Polgári Társulást méltatta laudációjában. Méltatásában kiemelte, hogy a 2005-ben alakult polgári társulás rövid idő alatt a felvidéki magyar katolikusok egyik meghatározó szervezetévé vált. Fontosnak tartotta elmondani, hogy a Pázmaneum az „egyén-közösség-jövő” hármas jelszava mentén fejti ki sokszínű tevékenységét. Pázmány Péter bíboros példájának követése mellett kiemelte azon papok helytállását, aki a kommunista időkben sem váltak besúgóvá. Szólt a sürgető feladatokról is a felvidéki magyar katolikusok jövőbeli megmaradásának szempontjából. „A Pázmaneum Társulás a mi kicsi közösségünkben egy új fénypont. Az elhagyatottak szellemi és lelki ápolásának a kikötője, hogy akik elhagyatottságban élnek, ne legyenek hitehagyottak, ne váljanak a sajátjaikkal szembeforduló janicsárokká.”  - fejezte be laudációját az MKP ügyvezető alelnöke.

Az Esterházy-emlékplakettet Halzl Józseftől, a Rákóczi Szövetség elnökétől, Martényi Árpádtól és Molnár Imrétől a Pázmaneum képviseletében annak elnöke, valamint az elnökség tagjai: Farkas Zsolt és Karaffa Attila vették át. Karaffa János, a Pázmaneum elnöke köszönő beszédében kihangsúlyozta, hogy munkájukat mindig Esterházy János üzenetének fényében szeretnék végezni, aki nem hallgatott, amikor a keresztény és magyar értékek veszélyben forogtak. Végezetül az Esterházy-emlékévre összeállított ima elimádkozásával mondott könyörgést a mártír Esterházyért.

 

A második kitüntetettet Bugár Béla, az MKP egykori elnöke méltatta. A Koller Gyula pápai prelátus által alapított Remény szerkesztőség múltjáról és a kezdetekről beszélt, amikor a szlovák egyházi hatóságokkal is meg kellett küzdeni, hogy kiadhassák a szlovákiai magyar hívek számára a katolikus periodikumot. Az Esterházy-emlékérmet a szerkesztőség jelenlevő tagjai vették át az alapító Gyula atya vezetésével, aki egyben a Pázmaneum Társulás megalapításánál is bábáskodott, s azóta is nagylelkű mecénásként támogatja a Pázmaneum tevékenységét.

 

 

Végezetül a Rákóczi Szövetség elnöke, Halzl József záróbeszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek az Esterházy-emlékév méltó megszervezésében és lebonyolításában. Az ünnepséget Jónás Csaba művész és Stubendek László vezetésével a Marianum egyházi iskola gyermekkórusa tették meghittebbé. Az ünnepség a Szózat eléneklésével zárult.

 

© Pázmaneum Sajtószolgálat

Fotók

 

Fotók: © atos, gabcsi, gabi

Nagyobb felbontású fényképeket kérje a pazmaneum@stonline.sk címen.