Ugrás a tartalomra

Boldog Apor Vilmosra emlékeztek az Imakilenceden Nyíren

Boldog Apor Vilmosra emlékeztek az Imakilenceden Nyíren

 

A Zselízi Római Katolikus Plébánia és a Pázmaneum 2008. június 1-jén, vasárnap Nyíren tartotta a IV. Felvidéki Imakilenced 4. állomását, ahol Boldog Apor Vilmosról, a győri vértanúhalált szenvedett püspökről emlékeztek meg.

A Garam-menti magyar kisközségben gyűltek össze június első napján papok és hívek, hogy közösen imádkozzanak a keresztény magyarság lelki megújulásáért. A lelki program öt órakor kezdődött Szentségimádással, majd Boldog Apor Vilmos püspök életéről tartott előadást Karaffa János, felsőtúri plébános. A vértanúpüspök életét ismertetve fontosnak tartotta kiemelni az üldözöttek melletti bátor kiállását és a keresztény sajtóért tett erőfeszítéseit.

Az ünnepi szentmisét Molnár Zsolt, a váci püspökség irodaigazgatója mutatta be 16 oltártestvérével együtt. Az ünnepségen jelent volt Mahulányi József, besztercebányai általános helynök is. A több egyházközségből megjelent lelkiatyákat és zarándokokat Galgóczi Rudolf, zselízi esperes-plébános, a Pázmaneum Társulás alelnöke köszöntötte.

A szentmise főcelebránsa szentbeszédében az aznapi evangéliumi szövegrészt magyarázta, amely a sziklára épült házról szólt. Elmondta, hogy minden cselekedtünk mérföldköve a megfelelő alapozás, akár a házépítésről van szó, akár a lélek templomának építéséről. Prédikációjának második részében a felszínes keresztényekről szólt, akik látszólag mindent megígérnek, de mikor cselekedniük kellene, akkor meghúzódnak és nem vallnak színt Jézus tanítása mellett. Figyelmeztette a híveket, hogy a szentmise vége nem azt jelenti, hogy befejeződött aznapra a lelki táplálék, hanem éppen ellenkezőleg Jézus szavait kell életre váltani a külvilágban. Amikor kint vagyunk az életben, akkor tudjuk valóra váltani Jézus tanítását hangsúlyozta a váci püspökség irodaigazgatója. „Hogy ha Jézus Krisztus választjuk életünk alapjául, ha az ő szavára akarjuk életünknek az épületét felépíteni, akkor arra szóra, arra az Igére építünk ami örök életet adó Ige, amely biztos alap és életünk épülete akkor stabil alapokon lesz.

A szentmise végén a zselízi esperes-plébános megköszönte mindenkinek, hogy megtöltötték a templomot és a lelkiatyáknak, hogy a vasárnapi szentmisék után is eljöttek, hogy közösen imádkozzanak és találkozzanak Mesterükkel, Jézus Krisztussal az Oltáriszentségben. A következő állomásra Alsószemeréden kerül majd sor, amelyre a lelkiatyákat és a híveket Prochác Péter alsószemerédi plébános hívta meg. Az Imakilenced a Pápai- és a Magyar Himnusz eléneklésével zárult, majd a helybeli egyházközség hívei szeretetlakomán látták vendégül a más egyházközségekből és egyházmegyékből érkezett zarándokokat.

© Karaffa AttilaPázmaneum

 

Fotók

Fotók: © atos

Nagyobb felbontású fényképeket kérje a pazmaneum-kukac-stonline.sk címen.