Ugrás a tartalomra

Dombi Ferenc atya 100. születésnapját ünnepli

image

Isten kegyelméből , Dombi Ferenc ipolynyéki kanonok, 2015.január 4-én ünnepli 100. születésnapját. E kiemelkedő, az emberi életben nagyon ritka és magasztos eseményre, a szeretett hívei, egész egyházközössége és ipolynyék önkormányzata is kellő odafigyeléssel készül. Az ünnepi szentmisére, melyet születése napján, január 4-án, délután 15.00 órai kezdettel tartunk Dr.Beer Miklós váci megyéspüspök segédletével az ipolynyéki Szent István római katolikus templomban, szeretettel és megkülönböztetett figyelemmel várjuk és hívjuk a kanonok úr tisztelőit, ismerőseit.

Dombi Ferenc 1915. január 4-én született Csépán.Tanulmányait az esztergomi bencés gimnáziumban kezdte meg, majd ugyanitt a papnevelő intézet növendéke lett A kis híján egy évszázada e földi élet rögös útjait koptató kanonok urat 1939. február 26-án az esztergomi bazilikában szentelte pappá boldog Meszlényi Zoltán püspök. Papi jelmondata ,,Meggondoltam az életsorsomat, rendelésed felé vettem az utamat”, végigkísérte egész életén. Dombi Ferenc atyát felszentelése után Komáromba helyezték három éves kápláni szolgálatra. 1942-ben Budapestre került, 1943-ban Őrsujfalu plébániájának első lelkipásztora lett, ahol 20 évig működött és ott élte meg a háborút. 1949. március 6-án letartóztatták és azon elhurcolt és bebörtönzött papok sorsában osztozott, akik a Mindszenthy per külső gyanúsítottjai voltak. Közel egy hónapot töltött törvényszéki fogházban Pozsonyban, de végül is elengedték. Abban az épületben raboskodott, ahol Esterházy Jánost, a felvidéki mártír politikust is fogva tartották. 1963-ban került Ipolynyékre, ahol esperesi kinevezést kapott, majd szentszéki tanácsosi címet. A kanonok úr Ipolynyék község díszpolgára. Nyugdíjazása után 2001- 2006 között kisegítő lelkészként működött az egyházközségben. 2009-ben a megboldogult Rudolf Baláž megyéspüspök kanonoki rangra emelte. Szentelő püspökének 2009-ben történő boldoggá avatásán a kanonok úr személyesen is részt vett. Magas korával és papi hivatásának hosszú idejével is az egyházmegye legidősebb papjának tekinthető.

Születésnapja alkalmából Őszentsége Ferenc pápa is apostoli áldását küldte a kanonok úr számára, és az általam benyújtott kérvény alapján, melyet a Magyar Külügyminisztériumba küldtem, most már biztos, hogy a magyar állam Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel ismeri el munkásságát, melyet Soltész Miklós államtitkár ad át személyesen január 4-én, Ipolynyéken.

Hrubík Béla

Dombi Ferenc atyának küldött pápai áldás Dombi Ferenc atyának küldött pápai áldás