Ugrás a tartalomra

E jelben győzni fogsz

E jelben győzni fogsz

 

A Szüllõ Géza Polgári Társulás, a Pázmaneum, a Szentpéteri Római Katolikus Plébánia és a Magyar Koalíció Pártja Szentpéteri Szervezete a nándorfehérvári diadal 550. évfordulója alkalmából haranglábat állíttatott augusztus 6-án Szentpéteren. Egyúttal a II. Felvidéki Imakilenced 1. állomásának is otthont adott a komáromi járásban fekvő község.

Ft. Szalai Gábor, győri egyetemi lelkész a szentmise előtt előadást tartott Kapisztrán Szent János életéről és tevékenységéről, aki feladatához a Szentatyától kapott megbízást. A hívek megismerhették a nagyszerű ferences szónok életét és bepillantást nyerhettek szónoklataiba, amelyekkel biztatta a kereszteseket, hogy védjék meg a magyar hont és megálljt parancsoljanak a hódító török seregnek.

Az ünnepi szentmisét Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök mutatta be 11 oltártestvérével együtt. A szentmise előtt Lépes Lóránt szentpéteri plébános köszöntötte a püspök atyát, a lelkiatyákat, szerpapokat, a pozsonyi és győri szeminárium növendékeit és a zarándokokat.

Kiss-Rigó László püspök atya szentbeszédében Urunk színeváltozása ünnepének jelentőségét magyarázta meg a templomot színültig megtöltő híveknek. Elmondta, hogy Jézus nem magamutogató vezető szeretett volna lenni, aki folyton a figyelem középpontjában tündököl, hanem egyszerű, alázatos testvérré igyekezett válni mindazoknak, akik befogadják őt. A püspök atya figyelmeztetett mindenkit, hogy a nándorfehérvári diadal hőseiről sosem szabad elfeledkeznünk és mindenkor ki kell tartanunk kereszténységünkben és magyarságunkban, ha az életünkbe is kerül.

Karaffa János atya, a Pázmaneum Társulás elnöke a szentmise végén köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a meghitt ünnepség megszervezéséhez, majd meghívta a jelenlévőket az Imakilenced következő állomására, Bakára.

A nándorfehérvári diadal 550. évfordulója alkalmából felállított harangláb megszentelése a templomkertben folytatódott. Miután Kiss-Rigó László püspök atya megáldotta a harangot, Vitéz Kováts György, tengerész fedélzetmester, a királyi hajósnép hagyományainak folytatója kongatta meg az újonnan felszentelt harangot. A haranglábat Zsapka Károly készítette, a harangot Komjáti László öntötte. Az elkészített harangon a következő felirat olvasható: „E jelben győzni fogsz! Nándorfehérvár 1456 – Komáromszentpéter 2006”

„E jelben győzni fogsz!”Az idézet Nagy Konstantin császár korából való, akinek álmában megjelent az Úr angyala és arra biztatta, hogy seregének pajzsain és katonáinak vértjein a kereszt jelét viselje és akkor győzni fog a csatában. Sárközi János, Nyitra Megye képviselője beszédében emlékeztette a hallgatóságot, hogy Nándorfehérvár hős védői is a kereszt jelében bízhattak és egyedül az Istenbe vetett hit és bizalom adott nekik erőt a török legyőzéséhez.

Az ünnepi beszédet Dr. Bóta László, az Ómagyar Kultúra Baráti Társaság főtitkára tartotta, aki kiemelte a nándorfehérvári magyar hősök helytállását. Elmondta azt is, hogy "Duna ünnepe" címmel kulturális programot rendezett az Ómagyar Kultúra Baráti Társaság július 22-én Budapesten. A program célja volt a nándorfehérvári csata évfordulójához kapcsolódóan megemlékezés az ütközet áldozatairól és a közfigyelemnek a vizek, különösen a Duna állapotára, a magyar hajózás múltjára való irányítása. A haranglábnál a helyi magyar szervezetek és a Mathias Rex hagyományörző egyesület koszorúit helyezték el, majd az „Isten, hazánkért…” kezdetű egyházi énekkel zárult a megemlékezés.