Ugrás a tartalomra

Egyházkarcsa újra ünnepelt

Egyházkarcsa újra ünnepelt

 

Pünkösd nem csak a múlt emléke, hanem mai valóság is! A Szentlélek most is hat és működik az egyes emberek lelkében. Amint a szelíd tavaszi levegő és napsugár felolvasztja a tél fagyát, s a májusi eső a kopár téli tájat viruló, zöldellő élettel népesíti be, és csak a hideg sziklákat hagyja kopaszon, hidegen és holtan- így hat a Szentlélek is. Ahol a jónak hajszálnyi ereit is találja, ahol jó talajra lel, ahol az akarat nem ellenkezik a Szentlélek sugallatával, az ilyen lelkeket megtermékenyíti, isteni szeretetével felmelegíti, új életet teremt benne. Hozzánk is szólt a pünkösdi Lélek, csak legyen fülünk a hallására. Hol a lelkiismeret benső alig hallható suttogásában, hol a szerencse és jólét napsugaras szakában szól hozzánk.

Az egyházkarcsai templomban ünnepi szentmisére került sor, ahol Szalay Gyula esperes-plébános szeretettel köszöntötte Orosch János nagyszombati püspököt és Mons. Viliam Kurillát, a Nagyszombati Érseki Hivatal megbízottját, valamint az egyházközösségek polgármestereit, pedagógusait, a plébánia tanács tagjait, de főleg a 70 bérmálkozót, akik részesültek a bérmálás szentségében. Az ünnepi szentmisét Orosch János püspök, Mons. Viliam Kurilla a Nagyszombati Érseki Hivatal megbízottja, Szalay Gyula egyházkarcsai esperes-plébános, Czuczor József nyékvárkonyi esperes-plébános, Kiss Róbert dunaszerdahelyi esperes-plébános, Fóthy Zoltán illésházai plébános, Nagy Pál, és Svec Péter dunaszerdahelyi káplán koncelebrálták. Gyönyörű orgona művészetével elvarázsolt bennünket Dr. Presinszky Károly, Hajdú József és a dunaszerdahelyi Szent György Kórus. A szentmise végén Erdős Péter és Soós Krisztián köszönetüket fejezték ki Szalay Gyula esperes-plébánosnak a fáradságot nem ismerő, odaadó munkájáért, amivel fellendítette Egyházkarcsa és a környékbeli hitközségek lelki életét, melyről az tanúskodik, hogy 70 bérmálkozó részesült a Szentlélek ajándékában. A szentmise a pápai és magyar himnusszal fejeződött be, majd Gódány László helybeli polgármester ünnepi ebéddel köszönte meg e felejthetetlen ünnepet és méltatta Szalay Gyula esperes-plébános odaadó, önfeláldozó munkáját.

Arra törekedünk a mai naptól fogva, hogy a Lélek tüze soha ne aludjék ki lelkünkben, és ez a nap mindnyájunk számára felejthetetlen marad.

 

Űzd messze tőlünk ellenünk,

Szent békességed add nekünk.

Te járj vezér, utunk előtt,

Veszélytől védjen szent erőd. Ámen.

Bc. Juhász Ferenc az egyházkarcsai Plébánia Tanács tagja.