Ugrás a tartalomra

Esterházy Alíz levele

Esterházy János leányának nyilatkozata édesapja hamvainak megtalálásáról

 

Esterházy János hamvait Prágában, egy, a kommunizmus mártírjainak szentelt tömegsírban találták meg. E hely felemelő méltóságát az itt nyugvó számtalan áldozat adja, akiknek neve szinte számlálhatatlanul sorakozik a tömegsír fölé helyezett márványtáblákon. Esterházy az áldozatok vérével megszentelt földben nyugszik. Sírhelyét halálának ötvenedik évfordulóján fedezték fel, s ez már önmagában is egy jövőbemutató szimbólum: Az igazságnak előbb vagy utóbb győznie kell.

 

Amikor Esterházy János megszületett Budapest, Pozsony és Prága még egy államszervezethez, a Monarchiához tartozó városok voltak. Most amikor napfényre került az Esterházy földi maradványainak elhelyezésére vonatkozó dokumentáció, e három főváros az Európai Unió keretében ismételten egy közös értékrendet valló szövetség tagjává vált. Remélem a három ország fiaiban – beszéljenek bármely nyelven is – ismét megérlelődik az egy közös hazához való tartozás tudata.

 

Prágai majd pozsonyi tevékenysége során Esterházy János a csehszlovákiai magyar kisebbség identitása megőrzéséért szállt síkra. A magyar népcsoport jogegyenlőségéért folytatott küzdelme az emberi jogvédelem körébe tartozott éppúgy mint a lengyel menekültek magyarországi befogadása ügyében tett lépései, vagy zsidóellenes törvény egyedüliként való elutasítása a pozsonyi parlamentben. Nem az itt élő népek, hanem az azokat megnyomorító ideológiák, a nácizmus és a bolsevizmus ellensége volt. Krisztusnak szentelt életű, hívő politikusként másképp nem is cselekedhetett volna.

 

Karel Schwarzenberg herceggel, a közösen elszenvedett sors hozott össze bennünket Bécsben, ahová a kommunizmus üldözöttjeiként, mindenünket elvesztő menekültként kerültünk. Hálás vagyok neki, hogy ígéretét beváltva felkutatta apám hamvait, és személyesen kísért el az azokat befogadó tömegsírhoz a Motol-i temetőben.

 

Mostani sírhelye méltó Esterházy földi pályafutásához. Szellemi hatása élő marad Prága felől is. Hamvai megtalálása és tiszteletének lehetővé tétele alkalmat ad a Prága és Budapest közötti kézfogásra, s remélem azt is, hogy e kézfogáshoz Esterházy szűkebb hazájának fővárosa Pozsony is csatlakozni fog egyszer.

 2007. X. 31.                                                     

Esterházy Alice