Ugrás a tartalomra

Esterházy Jánosért is imádkoztak Máriavölgyben a zarándokok

Esterházy Jánosért is imádkoztak Máriavölgyben

a zarándokok

 

 


Október első szombatján Orosch János pozsony-nagyszombati segédpüspök hívására most is több ezer magyar hívő érkezett a Pozsony melletti zarándokhelyre, Máriavölgybe, hogy Magyarok Nagyasszonyához imádkozzon.

A szabadtéri szentmisét Orosch János püspök celebrálta, aki a magyar családokért, a nemzeti érzéseiben és keresztény hitében erősödő közösségért imádkozott, és a szlovák-magyar megbékélést hirdette. Prédikációjában megemlékezett Esterházy Jánosról, akit a felvidéki magyarok mártírként tisztelnek, és aki maga is rendszeresen részt vett a máriavölgyi zarándoklatokon. A Püspök atya
Prohászka Ottokár szavait idézve buzdította a zarándokokat: „Ne panaszoljuk föl, hogy a Regnum Marianum Szent István király hagyományaihoz hűtlen lett, s törvényhozása a Nagyasszonyt ignorálja. Hagyjuk ezt. Csak akkor lesz királynővé, ha a szívek hódolnak neki, azt pedig nem lehet elrendelni törvénnyel, hanem azt meg kell teremteni apostoli lélek, buzgalom által. A buzgalom nincs megtiltva, az a miénk, érvényesítsük, s akkor a Szent Szűz megint Nagyasszonya lesz Magyarországnak, ha előbb Nagyasszonya lett lelkünknek.”

Az 1936-ban épített kálvária máig szeretett zarándokhelye a magyaroknak. A rendszerváltozás után, az 1990-es évektől kezdődően  a felvidéki magyar papok és hívek évente megtartották a zarándoklatot –olykor májusban is, de általában október első hétvégéjén.
A szentmisét követő keresztút egyes állomásain  imádkozva a Pázmaneum és a Rákóczi Szövetség Esterházy-emlékzarándoklatának résztvevői Karaffa János felbár-bakai plébánostól idézeteket hallhattak Esterházy János életútját, szenvedéseit felidéző írásokból, visszaemlékezésekből, Esterházy naplójából, feljegyzéseiből is.

 

FelvidékMa/Pázmaneum