Ugrás a tartalomra

Esterházy megemlékezés Olmützben és Mirovban

Esterházy Jánosra emlékeztek a mirovi rabtemetőben

 

50 évvel ezelőtt hunyt el a felvidéki magyar közösség legjelentősebb 20. századi politikusa, gróf Esterházy János. Szellemi hagyatékát a kommunista időkben nem ápolhatták, nem beszélhettek életéről, munkásságáról. A rendszerváltás óta azonban a szlovákiai magyarság méltóképpen igyekszik megemlékezni arról a politikusról, aki egész életét szeretett nemzetének ajánlotta fel, és aki mindig a békesség szószólója volt. Jelmondataként értelmezhetjük a szepsi választókörzetnek juttatott zászlón lévő szöveget: „Istennel a magyar jövőért!” Esterházy János a szilárd keresztény erkölcsi alapokra támaszkodva tudta elvégezni mindennapi munkáját, és családját is a hitre és a nemzetszeretetre nevelte.

A 2006-os évben több felvidéki magyar társadalmi szervezet elhatározta, hogy 2007-ben több rendezvénnyel is méltóképpen emlékeznek majd meg az 50 évvel ezelőtt elhunyt mártír gróf emlékéről.

2007. június 9-én az év elejétől zajló Esterházy megemlékezések egyik kiemelkedő eseményeként zajlottak Olmützben és Mirovban a megemlékező rendezvények.

Az olmützi Szent Vencel székesegyház falai közt került sor arra a megemlékező szentmisére, amelyet az elhunyt gróf lelki üdvéért ajánlottak fel. A szentmisét 4 felvidéki lelkiatya mutatta be.  Galgóczi Rudolf zselízi és Zsidó János féli esperes, Szalay András ipolyszakállosi plébános és Farkas Zsolt komáromi káplán. A szentmisére több busszal érkeztek zarándokok a Felvidékről és Magyarországról is. A szűkebb család is jelen volt Esterházy-Malfatti Alice grófnő vezetésével, valamint az MKP-t kéviselő Duka-Zólyomi Árpád, a Prágai Magyar Konzulátus, a Rákóczi Szövetség, a Pázmaneum Társulás képviselői. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség a legfelsőbb vezetéssel és 1 autóbusznyi cserkésztiszttel és cserkésszel képviseltette magát. Az ünnepi szentmisét a komáromi Concordia kórus tette meghitté Stubendek István vezetésével. A szentmise végén Molnár Imre történész szólt a jelenlévőkhöz, s abból az értékes ereklyéből idézett, amely Esterházy Jánosé volt a börtönben. Ez egy keresztúti ájtatosság Prohászka Ottokár gondolataival, amelyekhez a börtönben a mártír gróf saját elmélkedéseit kézzel írta hozzá.

Galgóczi Rudolf esperes atya, a Pázmaneum Társulás által kiadott Kilenced az üldözött magyarokért – Esterházy János életpéldája és gondolatai alapján c. imafüzetet mutatta be.

A megemlékezés a mirovi rabtemetőben folytatódott, ahol Hyvnár Anna, a Csehországi Magyarok Szövetsége Ostravai Szervezetének elnöke fogadta a jelenlévőket, és kérte fel az egyes szervezetek képviselőit ünnepélyes beszédük megtartására és a koszorúzásra. Megható volt hallani Esterházy János egyik cseh származású rabtársának vallomását, amelyet megosztott a jelenlevőkkel. A Rákóczi Szövetség által alapított Esterházy János emlékérmet idén Mirov község kapta, amelynek polgármestere a rabtemetőben vehette át a megtisztelő plakettet Martényi Árpádtól, a Rákóczi Szövetség alelnökétől.

A méltó és mindenki számára emlékezetes rendezvény a Szózat eléneklésével zárult.

 

 

Fotók: Staudt Mihály és atos