Ugrás a tartalomra

Felhívás az Esterházy János Emléknap kapcsán

Esterházy János Emléknap

  „Szívünk, lelkünk nagy kincsét, nemzeti öntudatunkat és Krisztus Urunkba vetett hitünket ne tévesszük szem elől egy pillanatig sem. Ápoljuk, őrizzük ezt, mert ez az egyetlen pozitív érték, amelyet senki el nem vehet, és melynek varázslatos ereje átsegít a legnehezebb megpróbáltatásokon.”                 (Esterházy János, Új Hírek, 1940. december 24.)  

Kedves Magyar Testvéreink!

 

Esterházy János a felvidéki magyarság legkiemelkedőbb vezéralakjaként tevékenykedett a két világháború közti, küzdelmekkel és megpróbáltatásokkal teli időszakban. A keresztény hit buzgó megvallója, az üldözöttek önfeláldozó és bátor védelmezője volt minden veszély közepette. Felemelte szavát mindennemű diktatúra és jogtiprás ellen. Kereszténysége és magyarsága miatt neki is az üldöztetés és a szenvedés jutott osztályrészül. Hosszú évekig tartó raboskodás után 1957. március 8-án halt meg a morvaországi Mirov börtönében.

Halálának 50. évfordulóján életpéldájára emlékezve foglaljuk imáinkba nevét!

2007. március 11-én, vasárnap minden magyar közösségben –lehetőleg szentmiséhez vagy istentisztelethez kapcsolódóan- végezzük el az alábbi imát, amellyel kifejezzük személye és lelki nagysága iránti szeretetünket és tiszteletünket. Könyörögjünk egyben - ezen az Esterházy János emléknapon mintegy imaláncot alkotva– az ő szellemiségének jegyében a népek közti békéért és igazságosságért!

 

Az Úr áldását kérve magyar nemzetünkre és minden jóakaratú emberre: 

 

Esterházy János tisztelőinek nevében – a Pázmaneum Társulás

 

Dunaszerdahely, 2007. február 5.

 

 

 

 

Ima Esterházy János emlékezetére – a béke és igazságosság megőrzéséért

 

Könyörögjünk.

Esedezve kérjük irgalmadat, Istenünk, halálának 50. évfordulóján, gyermekedért, Esterházy Jánosért, aki az evangélium terjesztésében kitartóan közreműködött.

Őt, aki a keresztény hit buzgó megvallója, s az üldözöttek önfeláldozó és bátor védelmezője volt, kérünk, vezesd a béke és a világosság országába, szentjeid körébe.

Istenünk, te kinyilatkoztattad, hogy a békességszerzők a te gyermekeid.

Kérünk, add meg nekünk, hogy szüntelenül megvalósítsuk azt az igazságosságot,

amely magyar nemzetünk és minden nép számára egyedül képes biztosítani a tartós és igaz békét.

A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által,

aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben,

Isten mindörökkön-örökké.

Ámen.

 

(A Római Misekönyv könyörgései alapján)