Ugrás a tartalomra

Felhívás az önkormányzatokhoz

A Pázmaneum Társulás felhívása az önkormányzatokhoz

 

Felhívás!

Részlet Seregély István, egri érsek leveléből:

„A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a 2007-es évet Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója alkalmából Szent Erzsébet Jubileumi Évvé nyilvánította. Mivel magyar szentről van szó, aki világszerte hírnevet szerzett nemzetünknek, szeretnénk, ha e kezdeményezésekhez az önkormányzatok is lehetőségeik szerint csatlakoznának. A világszerte ismert magyar királylány, akiről a világ számos pontján templomok, oktatási és karitatív intézmények sokasága van elnevezve, akinek művészi ábrázolásával Perutól Srí Lankáig sok-sok országban találkozhatunk, itthon bizony nem eléggé ismert.

 A magyarországi települések utca neveit áttanulmányozva arra a szomorú eredményre jutottunk, hogy mindössze tizenegy olyan város és falu van hazánkban, ahol közterület van elnevezve róla.

Félreértés ne essék. Nem Erzsébetnek van szüksége arra, hogy utcákat nevezzünk el róla, sokkal inkább nekünk, hogy olyan példát tudjunk fölmutatni mai magyar ifjúságunknak, aki női és anyai mivoltában, valamint a szegények iránti segítőkészségével is vonzó lehet mindenki számára. Ezért arra kérjük az önkormányzatokat, hogy ne szalasszák el a 2007-es Szent Erzsébet-év kínálta lehetőséget, és nevezzenek el róla közterületet településükön.”

 
A Pázmaneum Polgári Társulás is csatlakozik Seregély érsek úr felhívásához, és arra kéri a felvidéki magyar települések önkormányzatait, hogy nevezzenek el közterületeket, utcákat Szent Erzsébetről. Amely település ezt a Szent Erzsébet-évben megteszi, a Pázmaneum Társulástól Szent Erzsébet személyével kapcsolatos emléktárgyat kap ajándékba.
Kérjük az önkormányzatokat, hogy ebbéli szándékukat jelezzék Társulásunk elérhetőségein és a későbbiekben tudósítsanak minket ennek megvalósulásáról.

 


Pázmaneum Polgári Társulás
Fő utca 47/22, 929 01 Dunaszerdahely, Tel.: 0905-826185,
e-mail: pazmaneum@stonline.sk, www.pazmaneum.com