Ugrás a tartalomra

Feltámadási menet 2007-ben a Felvidéken

Feltámadási körmenet a Felvidéken 2007-ben
 

 

Idén április 6-án indul útjára Zamárdiból a Feltámadási menet. Hozzánk a Felvidékre április 18-án, szerdán érkeznek Győrből a Feltámadási menet résztvevői és hozzák magukkal a kifaragott jelképet. A tavalyi évhez képest ismét a Pázmaneum Társulás vállalta magára a felvidéki útvonal megszervezését.

 
A 2004. dec. 5-i népszavazás elszomorító ténye sarkallta arra a zamárdi szervezőket, hogy 2005-ben belefogjanak a kárpát-medencei magyarság egészét érintő feltámadási menet szervezésébe. Céljuk az, hogy hirdessék mindenütt a Feltámadott Krisztussal való szövetségünket, s nemzeti újjászületésünk tiszta vágyát. Az elhatározás megvalósult. Tavaly, húsvéttól pünkösdig tartóan, Tihanytól Csíksomlyóig, és mindegyik magyarok lakta utódállamon áthaladva létrejött a kb. 2000 km-es nemzeti zarándoklat.


Felvidéki útvonal:
április

18. sz
 


 

Dunaszerdahely
 
19. cs
  Alistál
  20. p
  Szímő
  21. szo
  Perbete
  22. v
  Zselíz
 

május

2. sz
  Királyhelmec
 
3. cs
 

Nagyszelmenc


 

 
A feltámadási menetek egy fából kifaragott jelképet visznek mindig tovább. Ez a jelvény – az Árpád-kori motívumú szárnyas kereszt – úgy lett fából kifaragva, hogy mindkét útvonalé a teljes jelképet mutassa, de Somlyón össze is lehessen illeszteni a két felet eggyé. A kiindulás egységét úgy fejezzük ki, hogy nagypénteken a tihanyi kálvária feszületénél még egy a feltámadási jelvény, majd délután 3 órakor válik ott ketté. A jelvényre a résztvevő közösségek egy szalagot köthetnek fel, a kísérő zarándokkönyvbe pedig beírhatják magyar testvéreiknek szánt üzenetüket, átélt élményeiket.