Ugrás a tartalomra

Feltámadási menet a Felvidéken

Feltámadási menet a Felvidéken

 

 
A 2004. december 5-i népszavazás elszomorító nemzeti látlelete sarkallt arra minket, hogy 2005-ben belefogjunk a Kárpát-medencei magyarság egészét érintő feltámadási menet szervezésébe.

 Célja az volt, hogy hirdesse mindenütt a Feltámadott Krisztussal való szövetségünket, s nemzeti újjászületésünk tiszta vágyát. Az elhatározás megvalósult. Tavaly, húsvéttól pünkösdig tartóan, Tihanytól Csíksomlyóig, és mindegyik magyarok lakta utódállamon áthaladva létrejött a kb. 2000 km-es nemzeti zarándoklat. Ezt a távolságot a résztvevők általában 40 km-es szakaszokat vállalva „adták össze”. A közösségek erőfeszítése által Isten kegyelme áradt a helyi ünnepségeken illetve a zarándoklásban résztvevőkre! (Erről a tavalyi zarándokkönyvből kiválasztott, mellékelten küldött idézetek tanúskodnak.)

Szeretnénk, ha idén olyan vidékek magyarjai is résztvevői lehetnének a feltámadási menetnek, amik tavaly nem estek bele az útvonalba. Ezért adódott az a megoldás, hogy eszmeileg egy szívet rajzolva a Kárpát-medencébe, a feltámadási menet egyik ága Zamárdiból délnyugati irányba indul el, majd a szlovéniai magyaroktól visszafordulva Baranyán, Vajdaságon és az Alföldön át a Maros völgyében lép be Erdélybe, s halad Somlyó felé. A másik ág Tihanyból nyugat felé halad, és Sopronnál keletre fordulva Felvidéket, Észak-Magyarországot, Kárpátalját majd Debrecen környékét, aztán a Szilágyság és Kalotaszeg népét érintve éri el Csíksomlyót.
A feltámadási menetek egy fából kifaragott jelképet visznek egyre tovább. Ez a jelvény – az Árpád-kori motívumú szárnyas kereszt – úgy lesz fából kifaragva, hogy mindkét útvonalé a teljes jelképet mutassa, de Somlyón össze is lehessen illeszteni a két felet eggyé. Mind a szívjelkép, mind a két fél egysége egyúttal szépen kifejezi vágyott és jelenleg élt sorsunkat. A szárnyas kereszt, mint jelkép, egyaránt elfogadható megoldás katolikus és protestáns magyarnak, és Árpád-kori eredetében benne rejlik keresztény/keresztyén egységünk ideája. Benne rejlik e zarándoklat idejének - húsvét (kereszt), pünkösd (szárny) - szimbolikája is. A kiindulás egységét úgy fejezzük ki, hogy nagypénteken a tihanyi kálvária feszületénél még egy a feltámadási jelvény, majd délután 3 órakor válik ott ketté, s hozzuk át egyik felét Zamárdiba. A jelvényre a résztvevő közösségek egy szalagot köthetnek fel, a kísérő zarándokkönyvbe pedig beírhatják köznek szánt üzenetüket, átélt élményeiket. (A tavalyi jelvény és zarándokkönyv a csíksomlyói Szent Péter-plébániatemplomban található meg.)
A feltámadási menet akkor jöhet létre, ha a 30-40 km-enkénti stációtelepüléseken megvannak a helyi szervező közösségek.
A tavalyi tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy plébánia, gyülekezet, lelkiségi közösség (Kolping család, cserkészcsapat, katolikus nőegylet…) valamint világi közösség (polgármester és segítői, huszárhagyomány-őrzők, polgári körök, kulturális egyesületek) egyaránt végezte a helyi szervezést, vagy besegített.
Katolikus testvéreink számára külön kiemeljük, hogy a feltámadási menet eszméje és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által nemzetünk lelki megújulásáért meghirdetett imaévnek az eszméje mennyire egy tőről fakad!


Református testvéreinknek pedig – éppen a tavalyi szervezési tapasztalatok alapján – azt hangsúlyoznánk ki, hogy ha vallási gyülekezetük a felekezetek közötti együttműködést jelentő feltámadási menetet az évszázadokkal ezelőtti sérelmek még sajgó sebei miatt nem tudja vállalni, akkor magyar emberek világi közösségeként is megvan a lelki közös nevező a részvételhez. Villányban, Vörösmarton és Csúzán, Hévízgyörkön a tavalyi feltámadási menet nagyszerű példáit hozta a protestáns-katolikus, felekezetek közötti összefogásnak!


Azon települések magyarjait, ahol más nemzetiségűek is élnek, hadd bátorítsuk a részvételre azzal, hogy kijelentjük: a feltámadási menet egyúttal krisztusi szellemű cselekvés. A Megváltó mindnyájunké, ezért ha településükön a nem magyar közösség a maga identitását kifejezendő, szintúgy szalagot szeretne felkötni a feltámadási jelvényre, tegye meg nyugodt szívvel! Ha ellenérzést táplál eme összmagyar kezdeményezés iránt, a Krisztusban való egység kinyilvánítása jó érv megnyugtatásukra. A feltámadási menet a határon túl tavaly sehol sem volt „tüntetőleges”, de megalkuvó sem, mert a helyi szervezőket jellemezte a „Ne féljetek!” jézusi biztatása.
Ugyancsak tapasztalatunkra hivatkozva szólítjuk meg külön is azon magyar testvéreinket, akik azt vallják, „nem sokat ér a szimbolikus tett a mai világban”. „Munkahely kell, tisztességes bér, tisztességes kamatú hitel, anyanyelvi oktatás minden szinten, effélékkel újítható meg a magyarság…” – mondják. Ez igaz is, csak vegyék mindehhez, hogy a lelket, az életbe vetett hitet, a közösséget, a nemzetet istenes közösségi ünnepek erősítik, újítják meg. Egy példa: pontosan a tavalyi feltámadási menet adta egymásra találásnak köszönhető, hogy egy határon inneni és egy határon túli magyar stációtelepülés testvértelepülési szövetségre lép egymással. Ebből következnek majd az élet minden területére kiterjedő konkrét és praktikus lépések, amelyek a két fél erejéből a fenti óhajtások megvalósulását is elősegíthetik.    
 

Isten áldja Önöket! Dicsértessék a Jézus Krisztus!/ Áldás, Békesség!


A zamárdi róm.kat. egyházközségi képviselők és a helyi polgári körösök alkotta szervezőség nevében:


Kiss Valér           Könczöl József               Gál Péter József 
 


A Felvidéki szervezést a Pázmaneum Társulás végzi. Bővebb információért forduljon hozzánk bizalommal!
 


A feltámadási menet 2006. évi tervezett útvonala


 


 


 az érkezések napja
 

felső ági
 helyszínek
 
alsó ági
helyszínek
 
április
nagypéntek/ nagyszombat
  14-15 p-sz
  Tihany
  Zamárdi
  húsvétvasárnap
  16v
  Veszprém
  Fonyód
 


 

17h
  Zánka
  Keszthely
 


 

18k
  Sümeg
  Zalaegerszeg
 


 

19sz
  Vasvár
  Csesztreg
 


 

20cs
  Sárvár
  Alsólendva
 


 

21p
  Kőszeg
  Letenye
 


 

22szo
  Sopron
  Nagykanizsa
 


 

23v
  Fertőszéplak
  Csurgó
 


 

24h
  Kóny
  Segesd
 


 

25k
  Győr
  Kaposvár
 


 

26sz
 
Dunaszerdahely
 
Szigetvár
 


 

27cs
 
Szimő
 
Pécs
 


 

28p
 
Nagykér
 
Palkonya
 


 

29szo
 
Besenyő
 
Vörösmart
 


 

30v
 
Zseliz
 
Zombor
  május
 
1h
  Esztergom
  Bácskossuthfalva
 


 

2k
  Vác
  Csantavér
 


 

3sz
  Budapest
  Magyarkanizsa
 


 

4cs
  Hévízgyörk
  Szeged
 


 

5p
  Gyöngyös
  Hódmezővásárhely
 


 

6szo
  Eger
  Szentes
 


 

7v
  Miskolc
  Orosháza
 


 

8h
  Szerencs
  Békéscsaba
 


 

9k
  Sárospatak
  Kisiratos
 


 

10sz
 
Királyhelmec
 
Arad
 


 

11cs
  Szürte
  Máriaradna
 


 

12p
  Botrágy
  Déva
 


 

13szo
  Kisvárda
  Vajdahunyad
 


 

14v
  Máriapócs
  Szászváros
 


 

15h
  Debrecen
  Gyulafehérvár
 


 

16k
  Szalacs
  Magyarigen
 


 

17sz
  Berettyószéplak
  Magyarlapád
 


 

18cs
  Szilágysomlyó
  Magyarkirályfalva
 


 

19p
  Bánffyhunyad
  Kóródszentmárton
 


 

20szo
  Jegenye
  Szentháromság
 


 

21v
  Kolozsvár
  Makfalva
 


 

22h
  Torda
  Atyha
 


 

23k
  Marosludas
  Székelyudvarhely
 


 

24sz
  Búzásbesenyő
  Szentegyházasfalu
 


 

25cs
  Marosvásárhely
  Barót
 


 

26p
  Szászrégen
  Mikóújfalu
 


 

27szo
  Gödemesterháza
  Sepsiszentgyörgy
 


 

28v
  Maroshévíz
  Zágon
 


 

29h
  Gyergyóditró
  Kézdivásárhely
 


 

30k
  Gyergyóalfalu
  Kászonaltíz
 


 

31sz
  Csíkszentdomokos
  Csíkkozmás
  június
 
1cs
  Csíkkarcfalva
  Csíkszentmárton
 


 

2p
  Madéfalva
  Csíkszentkirály
 


 

3-4szo-v
  Csíksomlyó
  Csíksomlyó