Ugrás a tartalomra

Felvidéki Imakilenced 1. állomása

Boldog Károly királyra emlékeztek a Felvidéken

 

Október 22-én a Zsitvabesenyőn a helyi plébánia és a Pázmaneum Polgári Társulás közös rendezésében tartották a magyarságért és Európáért meghirdetett Imakilenced első állomását.

A rózsafüzér imádságot Sárai Attila szímői plébános, a szentségimádást pedig Farkas Zsolt komjáti káplán vezette. A szentmise előtt Dr. Schmatovich János győri kanonok, biblikus professzor tartott előadást Boldog IV. Károly király életéről és erényeiről. Előadásában a templomot szép számban megtöltő hívekkel megismertette az utolsó magyar királyunknak a kereszténység iránti elkötelezett viszonyát, szólt családja iránti szeretetéről és a Monarchia népeinek sorsáért való aggódásáról.

Az ünnepi szentmise előtt a helyi plébános, Pintér Zoltán atya köszöntötte a megjelent lelkiatyákat és a zarándok testvéreket. A szentmisén jelen voltak a Károly Király Imaliga magyarországi és felvidéki képviselői, Hittig Gusztávnak, az Imaliga magyarországi elnökének vezetésével. Schmatovich professzor homíliájában a családok jelentőségéről szólt, megemlítve az apostoli király és családja viszonyát a  katolikus hithez és embertársaikhoz. Buzdította az édesanyákat, édesapákat, fiatalokat keresztény örökségünk megtartására és továbbadására. Mint említette, kevés olyan nép van a földön, mint a magyar, akinek az első királyát és az utolsó királyát is Isten mennyei seregének soraiban tisztelhetjük.

A szentmise végén Galgóczi Rudolf zselízi esperes-plébános hívta meg a híveket az Imakilenced következő állomására, Zselízre november 13-ra. A magyar szentek és boldogok emléknapján Mindszenty József hercegprímásról emlékeznek majd meg a felvidéki magyar katolikusok.

Az ünnepi áldás után és a himnuszok eléneklése végeztével a zsitvabesenyői hívek szép magyar szokás szerint megvendégelték a más egyházközségekből érkezett zarándokokat.