Ugrás a tartalomra

Felvidéki Imakilenced 5. állomása

Imakilenced Nagykéren

 

A Nagykéri Római Katolikus Plébánia és a Pázmaneum Társulás szervezésében február 19-én, vasárnap Nagykéren tartották azon kilenced 5. állomását, amelyet a keresztény magyarságért és Európáért indítottak a Felvidéken. Az Imakilenced keretében havonta mindig más egyházközségben emlékeznek meg a felvidéki magyar katolikusok egy-egy magyar szent vagy hitvalló életéről. A Nyitra közelében fekvő Nagykérre ezúttal több autóbusszal is érkeztek zarándokok, még a távolabbi csallóközi településekről is.

A megemlékezés rózsafüzér imádsággal kezdődött, majd Ft. Szalai Gábor, győri egyetemi lelkész előadását hallgathatták meg a jelenlevők Prohászka Ottokárról. Gábor atya előadásában Prohászka Ottokárt, mint a magyarság apostolát és tanítóját mutatta be, hangsúlyozva életének és tevékenységének ma is aktuális üzenetét.

Az előadás után ünnepi koncelebrált szentmise következett, melynek főcelebránsa és ünnepi szónoka Mons. Orosch János pozsony-nagyszombati püspök atya volt.  A püspök atya a szentmise bevezető része után elvégezte a hívek nagylelkű adományaiból  méltó módon felújított templom felszentelését. Az ünnepi szónok szentbeszédében rámutatott annak fontosságára, hogy tovább kell adnunk a következő nemzedékeknek az őseink által ránk hagyományozott értékeket, mert ez közösségünk megmaradásának záloga.

A szentmise végén a mintegy 500 hívő és 20 lelkiatya a püspök atya vezetésével elimádkozta az engesztelő imaévre kiadott imádságot, amelyet a Pázmaneum Társulás már majdnem 3000 példányban juttatott el több felvidéki plébániára. A szentmise végén Farkas Zsolt nagykéri lelkiatya megköszönte a hívek és lelkiatyák imádságos részvételét a megemlékezésen, majd szeretetlakomára invitálta a megjelenteket.

Az Imakilenced következő állomása március 26-án Felbáron lesz, ahol Boldog Batthyány László életéről elmélkednek majd.

A fényképekre kattintva nagyobb felbontásban nyílnak meg!