Ugrás a tartalomra

Ferkó Zoltán kerékpáros zarándok Komáromban

Felvidéken is járt Ferkó Zoltán kerékpáros

 

Április 24-én Szent György napján a felvidéki Komáromba is átkerékpározott Ferkó Zoltán kerékpáros zarándok, aki április 22-én a Szent István-bazilika elől indult 3000 kilométeres útjára. Célja, hogy a moldvai csángók is anyanyelvükön hallgathassák a szentmisét.

 

A komáromi Szent András plébániatemplomnál Simek Sándor komáromi lelkiatya és Stubendek László köszöntötte a kerékpáros zarándokot. Kísérője is akadt, aki Győrbe teker majd vele és csatlakozik ezzel is ehhez a nemes célhoz. A templom előtt Simek atya és a jelenlevők kötetetlen beszélgetés keretében megtudhatták Ferkó Zoltán valódi célját és tájékoztatást kaphattak a moldvai csángók keserű sorsáról. Ugyan a felvidéki katolikusok kicsit jobb helyzetben vannak, de a magyar főpásztor hiánya érződik az egyházmegyékben. Előfordul sajnos nálunk is, hogy magyar faluban az odahelyezett szlovák lelkiatya nem hajlandó magyarul prédikálni és a magyar ima és ének is zavarja.

Ferkó Zoltán útját tovább folytatta Pannonhalmára. Felvidéki testvérei sok kitartást és rendületlen hitet kívántak a hosszú út megtételéhez és megígérték neki, hogy a Komáromi Imanapon őérte és csángó testvéreikért is imádkoznak majd.

 

Bővebben:

www.zarandoklat.blogol.hu