Ugrás a tartalomra

II. Felvidéki Imakilenced 7. állomása

Imakilenced Spányi püspök atyával Érsekújvárott

 

            Februrár 25-én a felvidéki Érsekújvár városában folytatódott a Pázmaneum Társulás által meghirdetett Felvidéki Imakilenced. Immáron a 7. állomásához érkezett a 2006 augusztusában indított II. Imakilenced, amelyet a keresztény magyarság lelki megújulásáért tartanak a felvidéki magyar közösségekben. Minden hónapban más-más egyházközségben elmélkednek a katolikus hívek és lelkiatyáik a magyar szentek és hitvallók életéről. Az Imakilenced állomásai 2007-ben egyben a Szent Erzsébet-évhez is kapcsolódnak, hiszen ezúttal az ő korának magyar szentjeivel ismerkednek majd meg.

Az imatalálkozót Balogh Károly perbetei lelkipásztor egyháztörténeti előadása nyitotta meg, amely Árpád-házi Szent Kinga életszentségével ismertette meg a hallgatóságot és példájának ma is aktuális voltára hívta fel a figyelmet. A szentmise előtt Sárai Attila szímői plébános Szent Erzsébet imaórát tartott a Pázmaneum által nemrégiben kiadott Kilenced Árpád-házi Szent Erzsébethez c. imafüzetből. Végezetül közös imát mondtak el a kommunizmus áldozataiért az aznapra eső emléknapon.

            Az ünnepi szentmisét Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök atya mutatta be 22 oltártestvérével egyetemben. A szentbeszédben a főpásztor kidomborította a nagyböjti lelki megújulás szükségességét, amelynek az egyén, a család, a nemzet és az Egyház életében is meg kell valósulnia.  Figyelmeztette a híveket, hogy a keresztény embernek hiteles tanúságot kell tennie hite mellett minden élethelyzetben. Buzdította a zarándokokat, hogy továbbra is imádkozzanak magyar népünkért és tartsanak ki őseik hitében, átadva azt a jövő nemzedéknek. Felhívta a jelenlévők figyelmét a keresztény Európa fontosságára, amelynek a mai korban nem tulajdonítanak szerepet a felelős vezetők. Majd nagyböjti gondolatait tárta a hívek elé a püspök atya, melyekben elmélyedve és megfontolva azokat mindenkinek hasznára válhatnak.

            A szentmise végén Dˇurčo Zoltán, érsekújvári lelkiatya megköszönte Spányi püspök atya buzdítását, majd kihirdetésre került az Imakilenced következő állomása, amelynek márciusban a csallóközi Lég egyházközsége ad otthont.