Ugrás a tartalomra

III. Felvidéki Imakilenced 3. állomása Egyházkarcsán

Boldog Apor Vilmosra emlékeztek Egyházkarcsán az Imakilenced keretében 

     

    Az Egyházkarcsai Római Katolikus Plébánia és a  Pázmaneum Társulás közösen szervezte meg a III. Felvidéki Imakilenced újabb, immáron 3. állomását a csallóközi, magyar többségű faluban. Az Imakilencedre június 3-án, vasárnap került sor a Szent Bertalan plébániatemplomban. A lelki program Jézus Szívéhez intézett imaórával kezdődött Sárai Attila szímői plébános vezetésével, majd ezt követően Horváth Róbert alistáli lelkiatya tartott előadást Boldog Apor Vilmosról, a győri vértanú püspökről. Az Imakilenced egyik jellemzője, hogy a lelki program mellett igyekszik történelmi áttekintést is adni a magyar egyháztörténelem egyes időszakaiból. Igy minden alkalommal más-más magyar szent vagy hitvalló életéről és annak a kereszténység és magyarság érdekében végzett apostoli tevékenységéről emlékeznek meg az Imakilenced egyes állomásainak keretében.

     Az ünnepi szentmisét ezúttal Mátrai István győri székesegyházi kanonok mutatta be 14 oltártestvérével együtt. A szentmise elején Czuczor József helybéli lelkiatya köszöntötte a főcelebránst és a megjelent zarándokokat. István atya szentbeszédében az isteni irgalmasságról és az Úr végtelen szeretetéről beszélt. Igyekezett rámutatni arra, hogy magyar népünk a történelem során a sok kínszenvedés mellett is mindig meg tudta tartani hitét, és az irgalmas Isten – ha többször próbára is tette – gondoskodott Szent István király népéről.

     A szentmise végén Karaffa János, a Pázmaneum Társulás elnöke meghívta a jelenlevőket az Imakilenced következő állomására, Zselízre, július 25-ére, Szent Jakab ünnepére. A soron következő 4. állomásra való előkészület egyik érdekessége lesz, hogy az előtte levő hétvégén, július 20-án, pénteken éjszaka imavirrasztás lesz a zselizi templomban a magyar nemzetért és a családokért.

A karcsai hívek a szentmise után szeretetlakomán látták vendégül a zarándokokat. 

 

Fotók: atos