Ugrás a tartalomra

A III. Felvidéki Imakilenced méltó befejezése Szőgyénben

A III. Felvidéki Imakilenced méltó befejezése Szőgyénben

 

A Pázmaneum Társulás a felvidéki magyar plébániákkal karöltve 2007 áprilisában elindította a III. Felvidéki Imakilencedet, amelynek keretében a keresztény magyarság lelki megújulásáért imádkoztak papok és hívek közösen, mindig más-más egyházközségben.

A kilenc állomásból tartó imalánc a XVIII. Komáromi Imanappal kezdődött, majd folytatódott Nagyölveden, Egyházkarcsán, Zselízen, Nyárasdon, Ipolyfödémesen, Perbetén, Egyházgellén, s most a befejező állomásra Szőgyénben került sor.

A 2007. december 2-án megtartott Imakilenceden Farkas Zsolt garamkövesdi plébános tartott előadást a kiváló tornászbajnokról, Kaszap Istvánról, a keresztény magyar fiatalság példaképéről, aki kerékpáron bejárta az egész Felvidéket is.

Az ünnepi szentmisét Mons. Spányi Antal, székesfehérvári megyéspüspök mutatta be oltártestvéreivel együtt, akiket a helyi lelkiatya, Kovács László esperes üdvözölt. Az Imakilencedre ezúttal több autóbusznyi zarándok is érkezett Nagykérről, Garamkövesdről, Helembáról, Kicsindről, Zselízről és a környező falvakból.

Spányi püspök atya szentbeszédében elmondta: „A keresztény ember valójában egész élete folyamán a megtérés állapotában kell, hogy legyen. Életének minden napján, melyet tudatosan tölt az Isten szerető irgalmából, arra kell törekednie, hogy nap-nap után jobb legyen. Ma jobban szeresse Istent és embertársát mint tegnap tette azt, és holnap jobban szeresse Istent és embertársát, mint ma tette azt. A világ ezt nem akarja, mert ebben a világban nagy hatalma van a bűnnek, nagy hatalma van annak a szellemi erőnek, annak a gonosznak, amely nem kívánja Isten országának terjedését, hanem inkább kívánja az emberek pusztulását, és ezért sokféle módon, e világ minden javával kecsegtetve, sokféle örömet és sikert ígérve, sokféle jóval elbolondítva az embert inkább visszafelé akarja húzni. Látjuk ezt számtalan helyen. A televízió és a rádió műsorai, az újságok hírei mind ezt szolgálják. A világ felfogása, amelyet sokféleképen hangoztatnak mind-mind arról szól, hogy ostobaság és fölösleges az embernek a végső céljával foglalkozni, hiszen a mai nap a biztos. Ragadd meg a mának a lehetőségét, itt keresd örömödet, boldogságodat, sikeredet! Nekünk, akik nem akarjuk magunkat ehhez a világhoz szabni, szükséges, hogy tisztán halljuk, megértsük, fölfogjuk az Úr Krisztusnak hozzánk intézett szavá. Jó nekünk, hogy tisztán és világosan elénk tárják az Anyaszentegyház tanítását, amely arra int bennünket, hogy üdvös félelemmel munkáljuk saját mennyei boldogságunkat, s ahogy a Szentatya legutóbbi enciklikájában is írja, üdvösséges reménnyel építsük, tegyük azt a jót, ami kincs lesz számunkra a mennyei örökkévalóságba való belépésre.” Továbbiakban szólt Árpád-házi Szent Erzsébet és Szent Imre herceg életpéldájáról, akik nem szolgáltatták ki magukat e világ semmiféle csábításának és kísértésének, hanem Istennek éltek. A püspök atya kijelentette, hogy jó az Isten, aki nekünk, ma itt élő magyar keresztényeknek adott sok-sok, korban hozzánk közel álló példát, szentéletű ifjat, férfit és nőt, papot és tudóst, akik ha kellett, életüket adták Isten országáért, embertársaik védelmében.

A szentmise végeztével ThDr. Karaffa János, a Pázmaneum elnöke megköszönte a papok és hívek kitartását, akik a Sátán minden cselvetése ellenében kitartanak a közös imában. Külön köszönetet mondott Spányi Antal püspök atyának, aki elfogadta a meghívást, hogy méltóképpen lezárja a III. Felvidéki Imakilencedet. Oltártestvéreit és a templomot színültig megtöltő zarándokokat az 1956-os forradalmárok jelszavával bátorította, akik a megszálló orosz csapatok bevonulása után sem adták fel az igazságért folytatott küzdelmet, s azzal biztatták a megfélemlített embereket: MUK – azaz: Márciusban Újra Kezdjük!

            A Pápai- és Magyar Himnusz eléneklésével ért véget az ünnepi szentmise.

Képgaléria

          A szőgyéni plébániatemplom                                        Farkas Zsolt előadás közben

 

         Kovács László esperes köszönti a püspök atyát        A püspök atya a szószékről prédikált

 

Mons. Spányi Antal, székesfehérvári püspök             Áldozatbemutatás

A Pázmaneum elnöke köszönti a püspök atyát

 

Hálaadás

 

Hívek és zarándokok serege

 

Kivonulás

 

A templom mennyezetének egyik legékesebb részlete

Fotók: Karaffa Attila

Nagyobb felbontású fényképeket kérje a pazmaneum@stonline.sk címen.