Ugrás a tartalomra

III. Szent Korona Ünnep Ipolybalogon

III. Szent Korona Ünnep Ipolybalogon

Az Ipoly-menti magyar faluban 2007. augusztus 5-én immár 3. alkalommal rendezték meg a Szent Korona ünnepséget. Az Árpád-kori katolikus templom már magában kiemelkedő történelmi nevezetessége és közösségépítő helye a falunak, de 2005-től a Szent Korona hiteles mását is itt helyezték el. A katolikus templom tornyát a magyar királyi korona díszíti arra emlékeztetve, hogy a hagyomány szerint a Szent Koronát a Károly Róbert és Vencel cseh király közti trónviszály idején egy éjszakán át itt őrizték.

A gyönyörű napfényes vasárnap délelőttön a falu apraja-nagyja ünnepi ruhát öltött és igyekezett a falu főterére, hogy illő módon fogadják a templomból körmenetben odaszállított Szent Koronát. Ipolybalog díszbe öltözött és rengeteg nemzeti színű zászló jelezte, hogy ez a nap más, mint a többi. A magyar államiság jelképének a falu főterére érkező másolatát Cseri Lajos polgármester fogadta, aki beszédében utalt arra, hogy a faluban a Szent Korona szellemisége járja át az embereket, akik egymással és a szomszédaikkal is békében szeretnének élni. Ezután a körmenetben vitték át a Szent Korona mását a Koronadombra, ahol 10 órától ünnepi szentmisét mutatott be Mons. Orosch János pozsony-nagyszombati segédpüspök. A püspök atyát, a híveket, a világi és egyházi elöljárókat György Ferenc ipolybalogi plébános köszöntötte. Orosch püspök atya prédikációjában kiemelte Szent István király szerepét, aki áhítatos lélekkel élte meg hitét, de ugyanakkor erős kézzel számolt le a pogánysággal és magyar népét Szűz Máriának ajánlotta. Figyelmezette a jelenlévőket, hogy Mária Országa gyermekeinek nem szabad letérniük az államalapító király útjáról. Erre figyelmezteti őket a Szent Korona, amelynek másolatát falujuk templomában őrizhetik. A szentmise végén Csáky Pál, a MKP elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Beszédében kihangsúlyozta, hogy bár az idők folyamán sokan szerették volna, ha a magyarság elveszíti identitását, nemzeti öntudatát, történelmét és anyanyelvét, de az impériumváltás után elszakított felvidéki magyarok szorosan ragaszkodtak értékeikhez és a Szent Koronához. Kitért az egyre fogyó magyar népesség problémájára is, majd szólt az anyanyelvi oktatás fontosságáról. Különösen kiemelte, hogy míg sokan Magyarországra küldik gyermekeiket, addig az otthoni iskolákat be kell zárni és a magyar tanítók munka nélkül maradnak. Fontosnak tartotta, hogy ne csak gazdaságilag fejlődjön a felvidéki magyarság, hanem szellemi téren is, többen legyenek, akik ragaszkodnak szülőföldjükhöz, otthonukhoz. Végezetül megemlítette a felvidéki magyar papság helyzetét. Mint mondta, több mint 40-en Felvidékről származó lelkiatya lát el szolgálatot az anyaországban, akik nem jöhetnek haza, mert a szlovák püspöki kar nem jár közben ügyükben, így sok magyar plébánia üresen áll.

Az elnök úr beszéde után osztották ki a Szent Korona érméket és átadták a plaketteket azoknak, akik sokban segítették a községet és munkálkodtak annak felvirágoztatásán. Az ünnepségen és a szentmisén közreműködött a Veresegyházi Fúvószenekar, az ipolybalogi Szent Korona Kórus és a Salgótarjáni Kamarazenekar.

Az egész napos rendezvény számos érdekes látnivalót tartogatott mindenkinek, aki ellátogatott az Ipoly-menti magyar falucskába. Az est a Korál együttes koncertjével zárult.

Fotók

Az ünnepségről készült fényképek megrendelhetőek Társulásunk elérhetőségein!

Fotók: Karaffa Attila