Ugrás a tartalomra

Iskolai beiratkozások Dunaszerdahelyen a magyar iskolákba

image

„Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem." (Bessenyei György)
Elérkezett újra az óvodai, iskolai beiratkozások ideje. Ilyenkor a szülők életük egyik legfontosabb döntését hozzák meg, egyelőre a gyermekeik helyett. Hová küldjék óvodába, iskolába? Ön dönt! És majd gyermeke kéri számon a későbbiekben, hogy „Anya, Apa, miért ide?"


Mi, felvidéki magyarok abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy még anyanyelvünkön tanulhatunk az országban. Szomorú azonban, hogy sokan ezt nem becsülik meg és inkább más nyelvű óvodába, iskolába küldik gyermeküket. Mindannyiunknak ismerős „a jobb érvényesülés" kifejezés, amikor a magyar szülők inkább szlovákba iratják be gyermeküket. Ez a döntés teljes egészében hibás és identitászavaros! A jobb érvényesülést csakis az anyanyelvi oktatás biztosítja a gyermeknek, legyen az akár magyar, akár szlovák vagy más nemzetiségű. Minden gyermek csakis anyanyelvén tud majd érvényesülni az iskolában és az életben.
A magyar iskola olyan többletismeretek és tudás megszerzését teszi lehetővé, amelytől elesik az a magyarul beszélő gyermek, aki nem magyar tannyelvű iskolában folytatja tanulmányait. Aki magyar iskolában kezdi tanulmányait, annak számára sokkal nagyobb mozgástér nyílik későbbi tanulmányai során is. Tudományosan bebizonyított tény, hogy az ismeretek megszerzésének leghatékonyabb módja az anyanyelven történő tanulás. Akit nem magyar iskolába járatnak, annak magyarságtudata gyengül: magyar nyelvismerete megkopik, lelkét és szellemiségét nem erősítik az iskolában szerzett magyar történelmi ismeretek és a magyar kultúra élményei egész életére lélekben szegényebb lesz. – olvasható a Rákóczi Szövetség felhívásában.
Régebben történt az egyik vetélkedőn, hogy több magyar irodalmi, történelmi kérdés hangzott el. Az adott csapat mindig helyesen válaszolta meg, ezeket a kérdéseket. A legutolsó így hangzott: Ki írta az Ember tragédiáját? - Madách Imre! – hangzott a gyors és egyértelmű válasz. Erre a másik csoport diákja, akiről tudtuk, hogy szlovák iskolába járt megkérdezte: Ti honnét tudjátok ezt? A megdöbbentő kérdésre jött a maga szelíd józanságával a megnyugtató józanságával a válasz: Onnét, hogy magyar iskolába jártunk!
Kívánom, hogy hozzák meg a helyes döntést és válasszák az anyanyelvi oktatást és a magyar gyermeket magyar óvodába, iskolába küldjék!

Karaffa Attila


Az alábbiakban a dunaszerdahelyi magyar iskolák beiratkozási felhívásait közöljük:

SZABÓ GYULA ALAPISKOLA
Iskolánk igazgatósága értesíti a tisztelt szülőket, hogy az ünnepélyes beíratás a 2014/2015-ös tanévre az alapiskola 1. évfolyamába 2014. január 23-án (csütörtökön) lesz 15.30 órakor.
Hagyományunkhoz híven ünnepi műsorral, kézműves, játékos, mozgásos foglalkozásokkal várjuk az iskolaköteles gyermekeket, szüleiket, nagyszüleiket. Kérjük, hozzák magukkal gyermekük anyakönyvi kivonatát!
A beíratás további időpontja: 2014. január 24-től január 31-ig (munkanapokon) 7.30 órától.
Nyílt napok az 1. osztályokban : 2014. január 15-én, 16-án
Oktatási programunkból kínáljuk:
Az 1. évfolyamtól kezdődően kis csoportokban oktatjuk a szlovák nyelvet, továbbá az angol és német nyelvet a szülő választása szerint. Nagy gondot fordítunk a mozgásigény kielégítésére, ezért az 1. évfolyamban megemelt óraszámban tanítjuk a testnevelést. A nagyobb mozgásigényű és tehetséges diákjainknak kézilabda, labdarúgó, képzőművészeti, drámapedagógiai stb. szakkört szervezünk. Az iskolai kub pedagógusai (a szülők igényeit figyelembe véve) megíratják a házi feladatot, egyenként foglalkoznak a tanulókkal. A tanulási nehézséggel küzdő diákokat az iskolapszichológusunk látja el jó tanáccsal. Iskolánk tehetséggondozó intézmény, nyitott minden új kezdeményezésre, ami az oktatás színvonalát emeli.
Bővebb tájékoztatásért hívják a 031/552 24 31-es telefonszámot és látogassák meg iskolánk honlapját: www.zsszabo.sk

VÁMBÉRY ÁRMIN ALAPISKOLA

A dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola igazgatósága meghívja az iskolakötelessé vált gyermekeket és tisztelt szüleiket, nagyszüleiket a jövendő elsősök közös játékos és vidám beiratkozására, melyet 2014. január 25-én (szombaton) 9.00 órától szervezünk iskolánk díszcsarnokában.
Kérjük Önöket, kísérjék el gyermeküket, közösen vegyenek részt az immár hagyományos ünnepélyes beíratáson, egyben hozzák magukkal gyermekük születési bizonyítványának a másolatát. Azok a kedves szülők, akik bármilyen ok miatt nem tudnak eljönni a közös rendezvényre, 2014. január 15-től február 15-ig munkanapokon 7.30-tól 15.30 óráig egyénileg is beírathatják gyermeküket az iskola igazgatóságán.
Kérjük továbbá a tisztelt szülőket, hogy a beíratás előtti időszakban lehetőségeik szerint személyesen is látogassák meg iskolánkat bármely tanítási napon, hogy a tanítási órákon, valamint a pedagógusokkal való beszélgetések során szerzett tapasztalataikra építve dönthessenek arról, melyik iskolát választják gyermeküknek.

PaedDr. Masszi János, igazgató

KODÁLY ZOLTÁN ALAPISKOLA

A Kodály Zoltán Alapiskola több évtizedes múltra tekint vissza, s ezalatt sikerült kialakítania arculatát, hagyományait. Tudjuk, milyen nagy esemény az iskolaválasztás. Nagyon fontos, hogy a család megtalálja a gyermeke számára a megfelelő iskolát.
Iskolánk célja olyan légkör megteremtése, ahol a gyermek jól és biztonságban érezheti magát és aktív részese a tanítási folyamatnak. A gyermekek személyiségének tiszteletben tartása mellett figyelembe vesszük az egyéni képességeiket, fontosnak tartjuk a differenciálást és egyéni fejlesztést és teret adunk a tanulók játék és mozgás iránti vágyainak. Iskolánk kapuja minden gyermek előtt nyitva áll, akinek szülei elfogadják egységes nevelési elveinket.
Az iskola igazgatósága ezúton értesíti a kedves szülőket, hogy 2014. január 23-án és 24-én nyílt napot tartunk, amelyre szeretettel várjuk a nagycsoportos óvodásokat és szüleiket, ahol megismerhetik a leendő első osztályokat tanító pedagógusokat munkájuk közben.
Az ünnepi műsorral és vidám játszóházzal egybekötött beíratás 2014. január 27-én, 15.00 órakor lesz. A beíratás további időpontjai: 2014. január 28-tól 31-ig, valamint február 4-től 7-ig naponta 13.00-tól 16.30-ig.
Kérjük, hozzák magukkal gyermekük anyakönyvi kivonatát, a lakhelyet igazoló okmányt vagy a szülő személyi igazolványát.
Elérhetőségeink: www.kzai.bplaced.net, tel.: 031/5522432
Mgr. Ibolya Olivér, iskolaigazgató

MAGYAR TANÍTÁSI NYELVŰ SZENT JÁNOS EGYHÁZI ALAPISKOLA

Január 15-től február 15-ig a fontos döntés időszaka kezdődik valamennyi hat, ill. hét éves kisgyermek édesanyja és édesapja életében.

Bármilyen egyszerűnek is tűnik, mégis nagyon bonyolult és összetett dolog határozott állást foglalni valami mellett, leginkább akkor, amikor gyermekeikről van szó, az ő életükről, jövőjükről.
Iskolát kell választani és mérlegelni. Mérlegelni minden szempontból, hiszen minden szülő a legjobbat szeretné legdrágább kincsének, a gyermekének. Gyermekének, akit eddig féltve őrzött, babusgatott. Olyan iskolát szeretne választani, amelyben nyugodt lelkiismerettel adja át őt minden reggel a tanítónak vagy nevelőnek abban a reményben, hogy szeretni fogják, vigyáznak rá és lelkiismeretesen fogják tanítani. Nem minden félresiklott gyermeksorsért kizárólag az iskola a felelős, de ha kedvezőek a feltételek, akkor a nevelés sokra képes, főleg akkor, ha nem ferdül el lényegének helyes szemlélete.

Engedjék meg, hogy figyelmükbe ajánljam a Magyar Tanítási Nyelvű Szent János Egyházi Alapiskolát és annak célkitűzéseit.

Iskolánk elsődleges célja a gyermekek személyiségének nevelése az emberi méltóság tiszteletben tartásával, hogy a felnövekvő generáció az itt szerzett tudással, fegyelemmel, következetességgel, kreativitással, becsületes és kitartó munkavégzéssel képes legyen az egyéni boldogulásra és partner legyen egy jobb, emberibb élet megteremtésében.

Iskolánk fontosnak tartja:

 a kiegyensúlyozott, Istennel és önmagával harmonikus kapcsolatban élő személyek formálását,
 az anyanyelvi kultúra, valamint az alapvető ismeretek és készségek kialakítását,
 tehetséggondozást,
 az értelem, lélek és a test egészséges, túlzásoktól mentes, túlterhelést kerülő fejlesztését és művelését,
 a gyermeki derű és bizalom megőrzését,
 a természet megismerését, Isten teremtett világának tiszteletét és megbecsülését.

Pedagógiai programunk a keresztény értékekre épül, amely menteni próbálja mindazt, ami rohanó világunkban veszendőben van. Iskolánk jól képzett, vallásgyakorló pedagógusai gyermekszerető, türelmes emberek, akiknek legfőbb céljuk a tanulók tökéletes felkészítése az életre. Iskolánk egy igazi nagy család, amelyben minden egyes családtag rendkívül fontos, ahol minden egyes gyermekről tudják, mire van szüksége, nincs jó, jobb és legjobb, hanem gyermek van, akit elsősorban emberségre és szeretetre nevelünk, és a lehető legjobb tudást hozzuk ki belőle.

Iskolánk teljesen szervezett, kilenc osztályos. Osztályaink nem nagy létszámúak, ezért nagyon eredményes a tanulókkal való foglalkozás.

Legfontosabb teendőink:

 Nyelvoktatás akár már az 1. évfolyamtól kezdve,igény szerint
(angol, német)
 Informatika oktatása (erre szolgál a jól felszerelt informatikai szaktanterem és a médiaterem)
 Felkészítés a katolikus és református bibliaversenyre, természettudományi és egyéb versenyekre, olimpiákra
 Délutáni „tanulószoba" (az alsó tagozatos tanulók felkészítése másnapra)
 Különböző délutáni szakkörök érdeklődés szerint
 Alapos felkészítés a felvételi vizsgákra
 Napközis foglalkozás naponta 16.30-ig
 Igény szerint a tavaszi és a nyári szünidőben üzemeltetjük a napközi otthont, reggel 6.30-tól 16.30-ig, hogy ezzel is segítségükre legyünk a kedves szülők gyermekelhelyezési gondjain
 Szeretetteljes és ugyanakkor következetes légkör megteremtése
 A gyermekek zenei képességeinek fejlesztése – énekkar,táncház
 Ép testben ép lélek – sportolási lehetőségek sikeres eredményekkel
 A külföldi egyházi iskolák profiljának követése

Iskolánkat évről-évre újítjuk és szépítjük,igazi második otthont teremtettünk tanulóink számára. Tantermeink tiszták és világosak.Iskolánk a város nyugodt,csendesebb részén helyezkedik el. Van zenetermünk, hittantermünk, számítástechnikai szaktantermünk,médiatermünk, kápolnánk, napközi otthonunk és ebédlőnk. Központilag kiadott tanterv szerint dolgozunk mi is, mint ahogyan az állami iskolák. Iskolánk nem apácazárda, sem papnevelde, csupán más a szellemisége, mint a többi iskolának.

Tisztelt Szülők!

Meleg szeretettel várjuk gyermekeiket az 1. osztályba. Iskolánkban igaz és őszinte szeretet vár rájuk. Szeretet, amely sok apróságból tevődik össze. Szeretném figyelmükbe ajánlani azt a nem elhanyagolandó apróságot, hogy csakis úgy lesznek gyermekeik sikeresek a tanulásban, boldogak és felszabadultak, ha örömmel fognak iskolába járni és szeretni fogják tanítóikat, mert minden gyermek a tanítóján keresztül szereti meg a tantárgyat. Ahol a diák-tanító szeretet nem jön létre, ott rövidesen eljön az iskola iránti utálat, az iskolakerülés, a stressz és az abból adódó betegségek.
Hozzanak tehát olyan döntést, hogy sosem kelljen keseregniük gyermekeik romjai felett.

A beíratás ideje alatt, azaz 2014. január 15-től február 15-ig naponta
7.30-tól 16.30-ig szeretettel fogadjuk a Tisztelt Szülőket, megtekinthető az iskola, lehetőséget adunk beszélgetésre pedagógusokkal, az igazgatósággal. Szívesen állunk rendelkezésükre.

Január 17-én (pénteken) és február 14-én(pénteken) 7.50-től 12.00-ig
NYITOTT NAPOT tartunk,amikor a Kedves Szülők feltérképezhetik az alsó tagozatos tanulók tudásszintjét,megtekinthetik a tanulókkal való foglalkozást óralátogatás keretén belül.

Szeretettel várunk mindenkit.

Tisztelettel: Aranyossy Teodóra – igazgatónő