Ugrás a tartalomra

Jubileumi Imanapon imádkoztak magyar papokért és főpásztorért

image

Komáromban immár 25. alkalommal gyűltek össze a felvidéki magyar papok és hívek május 11-én, hogy közösen kérjék a Teremtőt Jó pásztor vasárnapján magyar papi és szerzetesi hivatásokért, valamint magyar ajkú, magyar szívű főpásztorért.

Az Imanap programja már kora délután elkezdődött az engesztelő szentségimádással, majd pedig a Keresztúttal folytatódott. A rossz idő miatt a Szent András templomban járták végig az imanapi kereszttel az egyes stációkat a papok és hívek. A Nóna-délutáni imaóra a szentmise előtti elmélkedésre és imádságra buzdította a templomot megtöltő zarándokokat. Karaffa János atya, a szentmise előtt szólt a hívekhez és köszöntötte a zarándokokat, illetve a megjelent világi vezetőket. Röviden szólt az Imanapok történetéről, megemlékezett a nemrégiben elhunyt Burián László atyáról, majd Lénár Károly figyelmeztető gondolataival zárta szavait.

Az ünnepi szentmisét Mons. Orosch János érsek atya, a Nagyszombati Főegyházmegye főpásztora mutatta be oltártestvéreivel közösen, akik több egyházmegyéből és még az anyaországból is érkeztek. Az érsek atyát és paptestvéreit a helyi esperes-plébános, Elek László köszöntötte. Az egyetemes könyörgéseket idén is felváltva olvasták a különböző egyházi és civil szervezetek képviselői, így a kispapok, a cserkészek, az egyházi iskola diákjai és világiak. Az evangélium üzenetét Galgóczy Rudolf zselízi esperes-plébános adta tovább a jelenlevőknek.

Orosch János érsek szentbeszédében a Jó pásztor szerepét emelte ki és bátorította a papságot, hogy igyekezzenek mindig a hívek szolgálatában folytatni munkájukat. A híveket pedig arra buzdította, hogy mindig a helyes úton, „a jó kapun” kopogtassanak és igyekezzenek bejutni azon.

A szentmise végén Farkas Zsolt, a Jópásztor Alapítvány elnöke köszönte meg a szervezők nevében, hogy az érsek atya, az oltártestvérek és a zarándokok ismét eljöttek, hogy közösen imádkozzanak a hivatások napján. Nagy Géza, az Imanapi bizottságok korábbi tagja ugyancsak köszönetet mondott Orosch Jánosnak és kérte, hogy a magyar főpásztor ügyében segítse a felvidéki magyar katolikusok ügyét továbbra is.

Végezetül Karaffa János lelkiatya, a Pázmaneum elnöke jelentette be, hogy a Hétfájdalmú Szűzanya évében a Komáromi Imanappal elkezdődött a Regnum Marianum Imakilenced is, amelynek következő állomására Nyárasdon kerül sor majd a júniusi hónapban.

A szentmise a Pápai-, és a Magyar Himnusz eléneklésével zárult. Minden jelenlevő emléklapot, illetve a Jópásztor Hírlevél friss számát vihette magával otthonába.

A Hírek.sk hírportál összefoglalója: http://www.hirek.sk/video/20140512211631/Huszonotodszor-amagyar-fopasztorert.html