Ugrás a tartalomra

Káldi György Tanulmányi Nap

Káldi György Tanulmányi Nap Zselízen a Biblia évében

 

A jeles bibliafordítóra, Káldi Györgyre emlékezve, a Biblia évének keretében a Zselízi Római Katolikus Plébánia és a Pázmaneum Társulás szervezésében 2008. február 26-án, Tanulmányi Napra került sor Zselízen. A Káldi György Tanulmányi Nap keretében „A végidő a Bibliában és az Egyház tanításában” c. témával foglalkoztak az egybegyűltek. A Tanulmányi Nap vendége volt Mons. Orosch János püspök atya is.

A püspök atyát és a megjelent mintegy félszáz lelkiatyát és hitoktatót Galgóczi Rudolf, zselízi esperes-plébános köszöntötte, aki röviden ismertette a felvidéki származású Káldi György életét. A Tanulmányi Napra hat egyházmegyéből érkeztek lelkiatyák: Magyarországról a váci- és esztergomi egyházmegyékből, Szlovákiából pedig a nemrégiben felosztott Pozsony-nagyszombati egyházmegye négyfelé darabolt részeiből.

Mons. Orosch János püspök atya üdvözlő beszédében örömmel nyugtázta, hogy a Biblia évében a lelkiatyák buzgó áhítattal belekapcsolódnak az egyes programokba. Biztatta a megjelenteket, hogy az új egyházmegyei felosztás ellenére sem szabad csüggedniük, hanem ugyanúgy össze kell fogniuk minden fontos területen.

Elsőként ThLic. Németh Norbert, a Győri Hittudományi Főiskola szombathelyi tagozatának tanára „Az eszkatológia biblikus alapjai“ címmel tartotta meg előadását. Az ószövetségi eszkatológia kialakulását vizsgálta, majd a királyság korának üdvösségvárásáról, a messiási várakozásról és Jézus eszkatológikus uralmáról szólt. Végezetül Szent Pál apostol végidővárásának krisztológiai alapjaival ismertette meg a hallgatóságot.

A második elóadó ThDr. Martos Balázs, a Győri Hittudományi Főiskola tanára volt, aki „A Könyv, a Bárány és a történelem (Jelenések könyve 5. fejezet)“ címmel adott elő. A Jelenések könyvének a tanítását fejtette ki, amelyben az apokaliptika legfontosabb elemei érvényesülnek.

A két előadás után a lelkiatyáknak lehetőségük volt az elhangzottakhoz való hozzászólásokra.

A szünet után ThDr. Karaffa János, teológiai tanár „Az Emberfia-hagyomány a zsidó apokaliptika tükrében“ címmel tartotta meg biblikus előadását. Dániel, az Etióp Hénok és a 4. Ezdrás könyvnek az Emberfia képét hasonlította össze. Az egyes részek megvizsgálása után a hallgatóság előtt kibontakozott az Emberfia alakja, aki az ítéletnek a végrehajtója, az istenellenes erőkkel szembeni végidőbeli küzdelem harcosa és Isten uralmának a megvalósitója.

Utolsó előadóként Mgr. Balogh Károly, doktorandusz „Végidővárás a  középkor Egyházában“ című értekezését hallgathatták meg a jelenlevők. Az előadó a világvégéről szóló egyes nézetek, tanítások kialakulásáról s azok teológiai és filozófiai hatástörténetéről szólt.

Végezetül a helyi esperes atya megköszönte a Tanulmányi Napon résztvevők érdeklődését, majd Orosch püspök atya az Úrangyala imádsággal zárta a Biblia évében megrendezett előadássorozatot.

© Karaffa Attila/Pázmaneum

Fotók

 

Fotók: © atos

Nagyobb felbontású fényképeket kérje a pazmaneum@stonline.sk címen.