Ugrás a tartalomra

Keresztút a hit ajándékáért és emlékkereszt állítása Helembán

image

Helemba néhány lakója 2014.március 29-én nem csak a szlovák kormányfő választására indult el otthonából.

A község katolikus fiataljai ugyanis keresztfát állítottak a falucska egyik impozáns pontján, a Kerek-hegyen. A 4,6 méteres, közel 150 kg súlyos keresztet a nagyböjti időszakban méltó módon, keresztúti ájtatosság keretében vitték fel a meredek hegyoldalon a helyi fiatalemberek, majd az előre elkészített helyére illesztették.

A szertartást Dr. Farkas Zsolt plébános vezette, majd megáldotta a keresztény hit legkifejezőbb jelképét. Beszédében elhangzott a közel 75 fős jelenlévőnek, hogy e kereszt szolgáljon a kis község őrzőjeként, és az Úr ajándékozza meg lakóit a hit kegyelmével. A plébános úr szavai szerint ez egy egészen egyedülálló kezdeményezés, hiszen sok helyen, sokféleképpen állítottak már emlékkeresztet, de sehol sem vitték még a helyére karjaikban, a vállukon Jézus Krisztus keresztútját végigjárva.

Valóban őrhelyről beszélhetünk, hiszen a falusiak „kusztusok” néven is illetik a keresztfának otthont adó hegytetőt. A megnevezés valószínűleg a „custos” latin szóból ered, ami őrszemet, vagy őrhelyet jelent. Óvatos becslések szerint ezt a területet egy római kori út szelhette át, s a nevezett hegytető már akkoriban is őrhelyül szolgálhatott, hiszen szinte 270 fokban belátni a környéket: az Ipoly legalsó folyását, a híres Visegrádi kaput és az esztergomi bazilikát.

A szervező fiatalok ez úton is köszönetüket és hálájukat fejezik ki mindenki iránt, aki valamilyen módon részt vállalt a megvalósításban! Külön köszönet a buzgó helembai fiataloknak, akik segítsége nélkül nem került volna a helyére a kereszt, a polgármesteri hivatalnak és a pogácsasütő asszonyoknak!

A helyiek szerint már vasárnap többen meglátogatták a keresztfát. A szervezők elképzelése tehát bevált: az imádkozásra, elcsendesedésre, az Úristen felé fordulásra szolgáló hely megvalósult.

Méri Andrea

Fényképgaléria: https://plus.google.com/photos/103947873181195662978/albums/5996981540543556673?banner=pwa