Ugrás a tartalomra

Komáromi Imanap

Komáromi Imanap
 


 

Komáromban a Klapka-téren gyűlnek össze minden évben Jó Pásztor vasárnapján a felvidéki magyar katolikus hívek, hogy közösen imádkozzanak magyar papi, szerzetesi hivatásokért és magyar főpásztorért.

Az I. Imanapra 1990. Pünkösdjén került sor a Szent András templomban, Jókai szülővárosában. Azóta minden év Jó Pásztor vasárnapján - ami Húsvét 4. vasárnapja - összegyűlnek a felvidéki magyar katolikus hívek, hogy kérjék a Mindenható Atyát, hallgassa meg állhatatosan előterjesztett könyörgéseiket. A komáromi Klapka-tér a magyar katolikus hívek számára olyan központ, ahol találkozhatnak és közös ügyük mellett kiállhatnak.

A keresztény mozgalmak országos vezetésének képviselete 1990. április 22-én adta át II. János Pál pápának csehszlovákiai látogatása alkalmával azt a kérelmet, amelyben felhívta a Szentszék figyelmét a „…felvidéki magyar hitélet megújítását egyedül hatékonyan szolgáló s mindeddig hiányzó magyar egyházszervezet megalapításának szükséges voltára...”
Az Imanapokat szervező Jó Pásztor Társulat több ízben is adott át Memorandumot a Szentszéknek, az Apostoli Nunciatúrának és a Szlovák Püspöki Karnak is. A nyilatkozatokat az illetékes hatóságok tudomásul vették, ám érdemi előrelépés nem történt...

Tavalyelőtt Hálaadó Imanapra szóltak a meghívók a szervezők megfogalmazása szerint. Sokan nem értették, és talán ma sem értik, miért? Ugyanis a fő cél beteljesülése, a megfelelő jogkörökkel felruházott magyar püspök személyében egyelőre még várat magára.
Reménykeltő tény azonban, hogy a Szentszék 2004. április 22-én a Pozsony-Nagyszombati Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki Orosch János korábbi párkányi esperes-plébánost, akinek magyar családi gyökerei is vannak. Orosch atya 28 éven keresztül élt magyar papok között, több magyar plébánián szolgált, így ismeri a magyar papok és hívek gondjait, problémáit. Megfelelő önálló jogköre azonban a magyarok ügyeiben egyelőre nincs. Mégis elmondható, hogy működése nem csupán a bérmálásokra vagy templomszentelésekre korlátozódik. Szívesen részt vesz magyar teológiai, ifjúsági, közösségi rendezvényeken. Találkozik a felvidéki magyar papokkal és magyarországi paptestvéreivel is. A határon túli magyar területek püspökei közül elsőként ő csatlakozott a Magyar Katolikus Püspöki Kar által meghirdetett Engesztelő Imaévhez.
            Az Imanapok elindítója és főszervezője sokáig a tavaly elhunyt Mons. Lénár Károly pápai káplán volt. Ő bátor kiállásával mindig utat mutatott a felvidéki magyar katolikusoknak. A számos elismerés, díj is jelezte, hogy munkája nem volt hiábavaló. A Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeuma ősszel emlékkiállítással adózik majd Lénár atya emlékének.

            Újra kérő imáikkal fordulnak a felvidéki magyar katolikusok a Jó Pásztor felé, hogy hallgassa meg könyörgéseiket, melyeket az Engesztelő Imaév jegyében végeznek. A mintegy 400 ezres lélekszámú római katolikus magyarság minden csalódás ellenére bizakodva tekint a jövőbe, hogy nincs már messze az idő, amikor magyar főpásztort neveznek ki a szétszórt nyáj összefogására.

 

 Karaffa Attila