Ugrás a tartalomra

Kozma atya Dunaszerdahelyen

A szeretet önkéntesei

Kozma Imre atya nevét minden magyar ember ismeri: nemcsak a hívő katolikusok vagy a más felekezetű keresztények, hanem a nem vallásos emberek is. Különösképpen a rászorulók, a szükséget szenvedők. Kozma atya nem válogat és nem tesz különbséget szegény és rászoruló közt. Mindenkinek igyekszik a Máltai Szeretetszolgálat révén segíteni. Teszi mindezt az evangélium fényében, Krisztus példáját követve.

2006. február 10-én a csallóközi Dunaszerdahely város vendége volt. Nem ismeretlen területre lépett, hiszen már többször is járt a városban. Most azért jött el a városba, hogy megtekintse a helyi önkormányzattól a Máltai Szeretetszolgálat részére adott helyiséget, találkozzon a helyi keresztény iskola diákjaival, a szentmise keretében buzdítsa a híveket, majd pedig közösen beszélgessen velük.

A Szlovákiai Magyar Pax Romana helyi szervezetének meghívására érkezett és tartott szentmisét az ősi Szent György plébániatemplomban a protonotárius úr. A helyi esperesplébános, Kiss Róbert köszöntötte a szentmise elején az egyházközség nevében. Kozma atya szentbeszédében szólt a szeretetszolgálatról, annak önkéntesi voltáról. Örömmel vette tudomásul, hogy a Ferences Harmadrend tagjainak kezdeményezésére az ádvent folyamán gyűjtést szerveztek a rászorulóknak, ősszel pedig a helyi cserkészcsapat az erdélyi és székelyföldi árvízkárosult családoknak gyűjtött. Felhívta a hívek figyelmét a magyarság megtartásának fontosságára.

A szentmise után a város egyik patinás épületében, a Vermes villában folytatódott a program. A szép számmal összegyűlt hallgatóságot Nagy Frigyes alpolgármester üdvözölte. Kozma atyát elkísérte segítője, Tihanyi Gábor irodavezető, valamint a győri szervezetük ifjúsági csoportjának tagjai is.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke beszédjének elején megosztotta a hallgatósággal friss terveit. Így megtudhattuk, hogy óteleki látogatása alkalmával telket vásárolt Erdélyben, ahol fiatalokat kíván majd táboroztatni Erdélyből, Vajdaságból, Felvidékről és bárhonnan, ahol magyar testvéreink élnek.

Elmondta, hogy sok-sok politikussal is találkozott, beszélt élete folyamán. Sokszor az a segítségnyújtás politikai üggyé terebélyesedett. Így volt ez a rendszerváltás éveiben, mikor a keletnémeteknek adott szállást a zugligeti plébánián. Az oroszok nem nézték jó szemmel, de Kohl kancellár megnyugtatta az atyát. Gorbacsov annyit mondott: „a magyarok jó emberek”, és ezután már nyugodtan tehette mindenki a dolgát. Megemlítette, hogy Nyugaton a keresztény normák feledésbe merültek, és csak a piacot osztotta meg a Nyugat a vasfüggöny államaival.

Majd a keresztény szeretet jelentőségét fejtette ki a hallgatóságnak. A kérdés, hogy a krisztusi szeretet tud-e válaszolni a szegénység panaszaira. Vannak, akik jólétben élnek. Nem elítélni kell őket, hanem rávenni, hogy adakozzanak, osszák meg javaikat a szegényekkel. A keresztény embernek Krisztus követőjévé kell válnia. Nem kell a szó szoros értelemben elszegényednünk. A normákat kell beengednünk életünkbe. A keresztény szellemiség azt jelenti, hogy az ember nem adományt ad, hanem megoszt. Ezt követi a Máltai Szeretetszolgálat is, amikor a rászorulókkal megosztja javait.

A világ erkölcsi válságáról is beszélt Kozma atya. Elmondása szerint a világ lelki beteg és nem normakövető. A legfőbb jó azonban nem az egyén érdeke. Az erkölcsös ember a normák szerint él, és próbálja terelni életét a jó felé. Ahogy azt Zakeus is tette Jézussal való találkozása után. Megosztani életemet másokkal! Ebben áll a szeretet lényege. Az ókori ember gondolkodásmódjának középpontjában a szív állt. Az újkorinak az agy. Érezhető is a különbség a társadalom bármely területén. A mai világban a megismert és megcselekedett igazság szétválik. A mai kor emberisége az ideológiák harcának áldozata.

Az előadó kifejtette, hogy Isten elvárja tőlünk, hogy törődjünk egymással. Ránk bízta Isten a világot és egymásra is bízott bennünket. Szeretni azonban csak önmagunk ellenében lehet. Az önkéntesség a karitatív szervezetek alapja.

Ezek után Kozma atya kifejtette nézetét a demokráciáról. Mint mondta 3 fontos tényezőből kellene, hogy álljon. A békességből, irgalomból és a vezetői szolgálatból.

Befejezésképpen hangsúlyozta, hogy az élet értelme a másikért vállalt szolgálat.

Ezek után a hallgatóság soraiból kérdéseket intéztek Kozma atyához, amelyekre kimerítő válaszokat adott. A hangulatos és kellemes légkörű est után bízhatunk benne, hogy nálunk a Felvidéken is hamarosan többen csatlakoznak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkénteseihez.