Ugrás a tartalomra

Lénár Károly emlékezet című kiállítás

Lénár Károly emlékezete címmel kiállítás nyílt Komáromban

 

 

A fenti címmel nyílt november 4-én kiállítás Komáromban a Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeumában. A megemlékezés szentmisével kezdődött, amelyet a Szent András plébániatemplomban ThDr. Bolberitz Pál c. apát, apostoli protonotárius tartotta felvidéki paptestvéreivel együtt. Szentbeszédében szólt a papi szolgálatról és megemlékezett az 50 éve levert forradalom hősi halottairól is. Mint mondta a papnak, híveivel együtt ki kell állnia az igazság mellett, és el kell utasítani a megalkuvást, a hazugságot. Az alázatos lelkületű papok vezethetik a helyes úton az emberiséget. Hősi halottaink pedig erőt és útmutatást adhatnak, hogy magyar nemzetünk sose váljon egy hazug diktatúra kiszolgálójává.

 

Mons. Lénár Károly 1923. április 4-én született az Ipoly völgyében elterülő Inám kisközségben. Az Esztergomi Bencés Gimnáziumban érettségizett 1943-ban. Teológiai tanulmányait Budapesten és Pozsonyban végezte. Papi tevékenységét Érsekújvárott kezdte, ám röviddel ezután 1951-ben a kommunista hatalom bátor hitvallása miatt 17 évi börtönre ítélte és bebörtönözte. Végül 5 évvel korábban, 1963. augusztus 20-án, Szent István napján szabadult a börtönből. Ezután hét évig fizikai munkásként kellett dolgoznia, majd 1970-től Udvard község plébánosa lett. 1987-től Tardoskedden fejtette ki buzgó lelkipásztori tevékenységét egészen nyugalomba vonulásáig. Élete utolsó éveit szülőfalujában, Inámban töltötte, ahol 2005. augusztus 20-án adta át lelkét Teremtőjének.

Lénár atya tevékenységével az egész felvidéki magyarságot is szolgálta. A Jópásztor Alapítvány kuratóriumi tagjaként fáradhatatlanul szorgalmazta a felvidéki magyar püspök kinevezését, egyik fő szervezője volt a komáromi imanapoknak, ahol 1990-től kezdődően évente hívek ezrei imádkoztak magyar papokért és  magyar főpásztorért. Az Istent, Egyházát és a magyarságot hűséggel és áldozatos lélekkel szolgáló lelkipásztor kiérdemelte a Pro Probitate – Helytállásért Díjat, a Kisebbségekért kitüntetést és az Esterházy János Emlékérmet is.

A szentmise után a templommal szemben található egykori Kultúrpalotában folytatódott a megemlékezés. Először Fehér Csaba,  A Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeuma igazgatója köszöntötte a jelenlevőket. Majd rövid előadásokat, visszaemlékezéseket hallgathattak meg a jelenlévők. Először ThDr. Karaffa János, a Pázmaneum elnöke Lénár atya hivatásbeli helytállásáról tartott méltató beszédet, majd Nagy József, Inám polgármestere felidézte Lénár Károly főbb életrajzi adatait, nyugdíjas lelkipásztori éveiről is beszámolva. PaedDr. Princzkel József, a Komáromi Imanapi Bizottság képviseletében Lénár atyának az Imanapok megszervezésben és a Jó Pásztor Társulatban végzett tevékenységét méltatta.

A múzeum díszterme zsúfolásig megtelt, ezért a megnyitóra is itt került sor. A kiállítás egyik felében a Komáromi Imanapok történetéből kaphatnak ízelítőt a látogatók, amelyet gazdag fényképarchívum tesz teljessé, majd pedig Lénár Károly személyes tárgyait, a neki odaítélt kitüntetéseket, emléklapokat tekinthetik meg. Fényképek segítségével bepillantást nyerhetünk gazdag és embert próbáló életébe is. A kiállítás december végéig tekinthető meg. A kiállítás kurátora, Karaffa Attila elmondta, hogy Lénár atya és az üldözött magyar papok emlékezetét tovább szeretnék vinni. A jövőben kisfilmet szeretnének elkészíteni, amely az atya szentbeszédeinek főbb gondolataira épülne, valamint egy könyv kiadását is tervezik.

 

 

Pázmaneum