Ugrás a tartalomra

Magyar Szolidaritás Tüze

MAGYAR SZOLIDARITÁS TÜZE

 

HÁTTÉR

Az 1933-as gödöllői jamboree idején a Magyar Cserkészszövetség Magyar Szolidaritás Napot rendezett. Az előre megbeszélt napon cserkészeink tábortüzeket gyújtottak egész Magyarországon és az elcsatolt területeken. A megbeszélt időben lobbantak fel a szolidaritás lángjai Gödöllőn, a Hargitán, a Tátrában, a Mecsekben, Szabadkán, a Bakonyban. Mindenfelé, ahol magyar cserkészek voltak.

 

21-ik SZÁZADI FOLYTATÁS

2003 augusztusában, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség felújitotta  e fontos kezdeményezést.  Ennek nyomán otthon, a Kárpátmedencében, Kazaksztántól Honoluluig,  Svédországtól  Rio de Janeiróig, a föld minden magyarok által lakott részén fellángoltak a tábortüzek, vagy gyertyácskák. Ma már az évi munkatervünk állandó része a Magyar Szolidaritás Tüze.  Kérjük csapatainkat, az idén is valósitsák meg e tervet. 

 

MIT TEGYÜNK

A gyertya láng vagy a tábortüz, mindenhol a helyi idöszámitás  szerint, augusztus 20-án este 21.00 órakor lobbanjon fel a nemzetközi dátumvonaltól nyugatra, tehát New Zealand, Ausztrália vonalától keljen útra  és végigkisérve augusztus 20-át, Honoluluban aludjék ki.   Igy, amikor  Budapesten felröppennek a Szent István napi tüzijáték  elsö rakétái, a Magyar Szolidaritás lángja már 11-12 órája úton lesz és Honoluluig még ugyanannyi  órai utja lesz hátra.

 

FORMÁLISABB MEGEMLÉKEZÉSHEZ JAVASOLT FORGATOKÖNYV

Ha tábortüz vagy formálisabb keretekben emlékezünk akkor a következö rövid szertartást javasolhatjuk:

  1. Himnusz eléneklése

  2. Rövid bevezető a Magyar Szolidaritás Tüze akciórol

  3. Ünnepélyes tüzgyujtás

  4. A jelenlévök sórban felsorolhatják a Magyarország trianoni határokon kivül élö baratainak cimét (város és állam) VAGY felsoroljuk az elcsatolt területek elnevezéseit és megemlittünk egy pár fontosabb várost (például, Kárpátalja Ukrajna része lett, föbb magyarlakta városai Munkács és Ungvár)

  5. Népdalok vagy hazafias noták éneklése

  6. Záró gondolat elmondása

  7. Az ünnepi tábortüz vagy gyertya, mécses lángjánál mindenki meggyújthatja a magával hozott vagy kiosztott gyertyákat, mécseseket

 

VISSZAJELZÉSEK

Kérjük a szervezeteket, egyházakat és személyeket, hogy részvételüket jelezzék E-mailen: corvinus@mountaincable.net