Ugrás a tartalomra

Megemlékezés Búcson Esterházy János halálának 50. évfordulóján

Méltó megemlékezés március 8-án Esterházy Jánosra Búcson
 


 

2007. március 8-án, Esterházy János halálának 50. évfordulóján Búcs községben, az Esterházy emlékparkban emlékeztek meg a csehszlovákiai magyarok apostoláról.

 

Az emlékparkban a megjelent vendégeket és jelenlevőket Szigeti János, Búcs község polgármestere köszöntötte. Esterházy János szobránál a polgármester szavai után ThDr. Karaffa János, a Pázmaneum Polgári Társulás elnöke imádkozott az újkori felvidéki magyar mártír lelki üdvéért és a jelenlevőkkel együtt elimádkozta az Esterházy-emlékévben kiadott fohászt.
A helyi kórus magasztos éneke közepette került sor a koszorúzásra, amelynek keretében a felvidéki és magyarországi szervezetek elhelyezték a megemlékezés virágait.
A megemlékezés a helyi kultúrházban folytatódott tovább, ahol Szigeti János polgármester először felkérte Molnár Imre történészt, hogy tartsa meg visszaemlékező bezsédét. A neves történész, Esterházy János életének és munkásságának kutatója, röviden felvázolta az övéihez mindvégig kitartó gróf életének utolsó mozzanatait. A jelenlevők értesülhettek arról is, hogy az akkori államhatalom mennyire keményen bánt vele és családjával. A kommunista diktatúra legfőbb ellenségének tartotta a felvidéki magyar politikust és minden úton-módon meggyalázta emberi mivoltában, sőt még halála után is igyekezett emlékezetét eltörölni.
Második előadóként Karaffa János plébános szólt a szentéletű grófról, akit börtöntársai úgy jellemztek, hogy ő a „Magyarok szenvedő Krisztusa”. A Pázmaneum Társulás elnöke kifejtette Esterházy János mártíromságát  okozó körülményeket, és felidézte azokat a visszaemlékezéseket, amikor is keresztényi és magyar mivoltáról tett hitvallást. A szenvedést és halált is vállaló mártír tanúságot tett magyar nemzete iránti hűségéről, más népek iránt érzett békevágyairól és Istenbe vetett bizalmáról.
A Rákóczi Szövetség képviseletében Martényi Árpád szólt az egybegyűltekhez, és kiemelte az Esterházy- emlékév Kárpát-medencei megemlékezéseinek fontosságát, így a közelgő március 11-i, Széplak utcai ház emléktáblájánál történő tisztelgést és az azt követő programsorozatot.
Hrubík Béla, a CSEMADOK országos elnöke végezetül tudósítást adott az Esterházy-emlékévben tartandó ünnepségekről, amelyek közül a legkiemelkedőbb a júniusi mírovi megemlékezés.
A megemlékezésen részt vett Plank Zoltán, a Magyar Köztársaság pozsonyi nagykövetségének képviselője, Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője és a Szövetség a Közös Célokért központi irodájának vezetője Pogány Erzsébet is.