Ugrás a tartalomra

Megnyílt a Regnum Marianum Akadémia

A Regnum Marianum Akadémia megnyitása Egyházgellén

A Szent Erzsébet-évhez kapcsolódóan az Egyházgellei Plébánia, a Mária Légió és a Pázmaneum Polgári Társulás szervezésében „Regnum Marianum Akadémia” néven keresztény felnőttképzés indult a csallóközi Egyházgellén.

Az ünnepélyes megnyitóra 2007. február 10-én került sor az egyházgellei Lelkigyakorlatos Házban, ahol mintegy félszáz érdeklődő töltötte meg a termet. A bevezető ima és litánia után ThDr. Karaffa János, a Pázmaneum Társulás elnöke köszöntötte a megjelent paptestvéreket és híveket. Miután ismertette a Regnum Marianum Akadémia céljait, először az előadók a hallgatókkal közösen fohászkodtak Árpád-házi Szent Erzsébethez, majd ünnepélyesen is megnyitottnak nyilvánították a képzést. A Pázmaneum ajándékaként minden résztvevő megkapta a nemrégiben kiadott „Kilenced Árpád-házi Szent Erzsébethez” c. könyvet is.

Az előadássorozat keretében biblikus, teológiai és egyháztörténeti előadásokat hallgathatnak az érdeklődők.

Miért pont a Regnum Marianum névre esett a választás? A Regnum Marianum Magyarország régi katolikus elnevezése. Jelentése: Mária Országa (Királysága). A név abból a hagyományból ered, mely szerint az örökös nélkül maradt Szent István király halála előtt a Szent Koronát és az országot Szűz Máriának ajánlotta fel. A Regnum Marianum elnevezés segítségével hangsúlyozzuk a magyarság és a kereszténység szoros kapcsolatát.

Az első előadásból, amely a „Bevezetés a teológiába” címet viselte, a jelenlévő hallgatók megtudhatták, hogy mivel –vagy pontosabban kivel- foglalkozik a teológia. Kifejtésre került, hogy kinek a keresésére és megismerésére irányul ez a tudomány, s az egyes neves teológusok hogyan közelítettek Istenhez.

A következő előadásban, amelyet Galgóczi Rudolf zselízi esperes-plébános tartott, a hallgatóság betekintést nyerhetett a fundamentális teológiába. A kinyilatkoztatás tényével és tartalmával, annak történeti valóságával s bizonyítékaival, valamint helyes értelmezésé­vel egész tudományszak: a hitvédelemtan vagy „alapvető hittan” foglalkozik.

A február 10-ei képzés utolsó két előadását Karaffa János atya „Bevezetés az Ószövetségbe” címmel tartotta. Az előadás keretében a hallgatóság részletesen megismerkedhetett az Ószövetség könyveinek kialakulásával, kanonizálásával, a különböző héber, görög, latin szövegváltozatok és fordítások történetével, valamint a sugalmazottság helyes értelmezésével.

Az előadássorozat következő részére március 17-én kerül sor.

Fotók: Nagy Attila