Ugrás a tartalomra

A Nemzeti Imaév megnyitó szentmiséje Bacsfa-Szentantalon

A Nemzeti Imaév megnyitó szentmiséje Szentantalon

Képgaléria

 

A Magyar Katolikus Püspöki Kar Nemzeti Imaévének gondolatához csatlakoztak a felvidéki hívek is Mons. Orosch János Pozsony-nagyszombati püspök kezdeményezésére.

Árpád-házi Szent Margit ünnepén az ősi Csallóközben fekvő búcsújáróhelyen Szentantalon gyűltek össze a felvidéki magyar katolikusok, hogy esdekeljenek a Mindenható Isten előtt népünk, nemzetünk jövőjéért.

Az ünnepi szentmisét a legméltóságosabb Oltáriszentség hódolata előzte meg, melynek keretében a köztünk lakozó Jézushoz imádkozott fiatal és felnőtt egyaránt. Engesztelődni mentek a hívek Szentantalra. Engesztelődni magyar nemzetünk bűneiért.

A szentmisét Mons. Orosch János püspök atya mutatta be 35 oltártestvérével egyetemben. Az asszisztenciát a pozsonyi magyar kispapok látták el.

A búcsújáróhely lelkiatyja ThDr. Morovics István köszöntötte a püspök atyát, paptestvéreit és a híveket. Az ünnepségen ott volt Csáky Pál miniszterelnök-helyettes is és számos közéleti szereplő.

Szentbeszédében a püspök atya az élet értelméről, a keresztény Európáról, a magyar családokról és a nemzetről beszélt. Hangsúlyozta, hogy életünknek értelme van és a sok-sok szenvedés és balsors közepette nem szabad kétségbe esnünk. Mindig bizalommal kell fordulnunk a Mennyei Atyához, fiához, Jézushoz és Nagyasszonyunkhoz a Boldogságos Szűz Máriához.

Nem szabad hagynunk, hogy kivesszen keresztény örökségünk. Hisz ez mentette meg Európát a történelem viharaiban. Keresztény örökségünket óvni és továbbadni kell.

Magyar nemzetünk sok megpróbáltatás közepette is híven imádkozott Istenhez. Sokszor azonban elfordult Tőle és belviszályok, ellenségeskedések támadtak. A gazdagság, a pompa  elnyomta az Istent és a hitet. Ezért a mai korban is szüksége van nemzetünknek az imádságra. Mindenkiért kell imádkoznunk, hogy ismerjék fel a helyes utat és nemzetünk meggyógyuljon.

Végül szólt az alázatos Szent Margitról, aki ugyan királylánynak született, de egyszerű apácai neveltetése az Istenhez vezette és lett Jézusnak jegyese.

A szentmise végén az egész templomban térdre borultak a papok és hívek, hogy imádkozzanak a nemzet lelki megújulásáért. A Magyar Katolikus Püspöki Kar imáját mondták el a felvidéki magyar hívek is, hogy ez által is csatlakozzanak ahhoz a szándékhoz, amely az engesztelésre szólított fel mindannyiunkat.