Ugrás a tartalomra

Nyitott templomok napja a szőgyéni Nagyboldogasszony-templomban

image

Szőgyén Öröksége Társulás a falu első írásos emlékének 860. évfordulója alkalmából és a Nagyboldogasszony-templom 215 éve történt főpapi felszentelésének ünnepére a Nyitott templomok napja rendezvénnyel tisztelgett.

A nemzeti és keresztény értékeket átölelő kulturális napot Dr. Farkas Zsolt esperes-plébános, a rendezvény fővédnöke, és Leboc Szabolcs a társulás elnöke nyitotta meg. Svajcer Barbara és Méri Mátyás cserkészek Reményik Sándor Templom és iskola című költeményét adták elő a megnyitóban.

- Istent sokféleképpen és módon lehet dicsőíteni. A legszebb, amikor mindenki az szerint teszi, amilyen talentumot kapott Teremtőjétől – hangsúlyozta Zsolt atya, amikor a művészetek színes palettájáról elsőként a „Képbe zárt imák” című képzőművészeti kiállítást nyitotta meg Kunné Paulusz Györgyi ikonfestő. Közreműködött a Bajóti Harmónia Kamarakórus. A kiállított művészeti alkotások a Szőgyéni Kortárs Galéria tulajdonát képezik.

A 215 éve felszentelt templomot a 32. sz. Szent Mihály cserkészcsapat tagjai mutatták be prezentációjukban. A falu gazdag történelméről Nágel Dezső amatőr helytörténész tartott előadást.

Az ünnepi szentmisére a Szent István Zarándoklat keretében eljött a Budapesti Szent István Lovagrend hét tagja, akik elhozták Szent István harci kardjának hiteles másolatát. A szentmisét Zsolt atya celebrálta, aki első ízben hozta el a templomba azt a Szent István ereklyét, melyet a közelmúltban talált meg a szőgyéni plébánián, az adományozó levéllel egyetemben. A szentmise után lehetőség volt az ereklye előtti kegyeletadásra és a kardérintésre.

Hodruszky Róbert, a rend tagja elmondta, hogy a 2004. december 5-én tartott magyarországi népszavazás végkimenetelének hatására elkészítette Szent István harci kardjának másolatát. A prágai Szent Vitus székesegyházban őrzött Szent István karddal történő összeérintési szertartást követően, kegytárgyként hordozza azt társaival szerte a Kárpát-medencében, hirdetve a nemzeti összetartozást és a kereszténység Szent István-i gondolatát. Ez idáig 15 ezer kilométert tettek meg a karddal az anyaországban és az elszakadt országrészekben, hogy erőt meríthessen belőle mindenki önmaga és nemzete javára. A rend tagjainak elmondása szerint a szőgyéni templom a második olyan hely, amikor az általuk őrzött kard egyszerre volt jelen egy másik Szent István ereklyével Isten házában. Ezt a rendkívüli alkalmat kihasználva megtörtént a két Szent István örökségét őrző kegytárgy összeérintése, ami ez által növeli mindkettő eszmei értékét.

Délután a Tatai Versbarátok Köre a „Szeretet soha el nem múlik” című verses-zenés összeállítását adta elő, a magyar irodalom gyöngyszemeiből, Istent dicsérő verseiből.

A „Szőgyéni templomok” címen meghirdetett gyermekrajzpályázat kiállítására és kiértékelésére a régi községháza épületében került sor. (ez idő alatt esküvő volt a templomban)

A jubiláló intézmények és csoportok méltatásával ismét a templomban folytatódott a program, amikor emléklapot adományoztak a 65 éves magyar oktatás alkalmából a Csongrády Lajos Alapiskolának, a 20 éve működő Iglice Néptáncegyüttesnek, és a 15 éves Csiribiri Játszóház és Kézműves Tábor vezetőjének, mindhárom egy személyben Szarka Andrea nevéhez fűződik.  A 9. Vörössipkás Zászlóalj Felvidéki Hagyományőrző csapata 15 éves munkájuk elismeréséül kapott emléklapot, melyet Berényi Zoltán vett át. A 11 éves Tájház és Múzeum, az idei felújítás, újra átadás és felszentelés alkalmából került az ünnepeltek közé. Az emléklapot Svajcer Edina tárlatvezető és Baracska Árpád restaurátor kapta. A jubiláló csoportok a Szőgyén Öröksége ernyőszervezet berkeibe tartoznak. Értékrendjük megegyezik és célkitűzéseik közösek az anyanyelvi oktatás, nemzeti és keresztény kultúra, hagyományápolás, helyi és nemzeti értékek megőrzésében. Vígh Gábor polgármester büszke a jubiláló intézményekre és csoportosulásokra. Segíti munkájukat, amiért neki szintén emléklapot adományoztak a rendezvény alkalmából.

A koraesti órákban a Dunabogdányi Koinonia együttes zenés dicséretére került sor, majd filmvetítés következett. A Sacra Corona című történelmi film Szent László életútját mutatta be Szent István oltárra emeléséig befejezően, Koltay Gábor rendezésében, Nemeskürty István forgatókönyve alapján, Koltai Gergely zenéjével.

A rendezvény gyertyafényes Szentségimádással zárult.  Zsolt atya imádkozott a családokért és a nemzetért, felajánlotta a nap eseményeit Isten dicsőségére.  A szentségi áldás után felcsendült Kodály Esti dala, a jól ismert „Erdő mellett estvéledtem” Kovács Kincső előadásában, mellyel véget ért a Nyitott templomok napja.

Berényi Kornélia