Ugrás a tartalomra

Orosch püspök úr felhívása

Főtisztelendő Atyák, kedves Paptestvéreim!

Az. elmúlt évben emlékeztünk meg a II. vatikáni zsinat befejezésének 40. évfordulójáról. Nyilvánvaló azonban, hogy különböző kedvezőtlen tényezők hatására a Zsinat megújulási törekvései nem valósulhattak meg minden téren az elvárásoknak megfelelően. Sokat gondolkoztam azon, hogyan lehetne orvosolni a fennálló hiányosságokat. Ezért nagy örömmel szereztem tudomást a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia azon kezdeményezéséről, hogy a 2006-05 évre imaévet hirdetett a nem­zet lelki megújulásáért. Szeretném, ha egyházmegyénk magyar ajkú hívei is csatla­koznának ehhez a nemes elképzeléshez:

"Kérjük a Magyarok Nagyasszonyának közbenjárását családjainkért, hogy nagylelkű szeretettel fogadják a gyermekeket, hogy híveink figyelmes szeretettel for­duljanak az idősek és a betegek felé, hogy senkinek ne kelljen egy végigdolgozott élet után vagy betegsége terhét hordozva magányt és szükséget szenvednie. Kérjük támogatását, hogy oktatásunk és nevelésünk minél több fiatalt elvezessen az igaz­ság megismerésére és az igaz emberségre.

Vegyünk részt az év nagy lelki eseményeiben, ... különböző zarándoklatokon hazánk és a szomszédos országok kegyhelyein. Plébániáinkon ajánljuk fel a közös li­tániákat, a rózsafüzér imádságokat és más könyörgéseket erre a szándékra. Ha­vonta egyszer tartsunk minden plébánián engesztelő szentségimádást a családok megújulásáért és a születendő gyermekekért. Kérjük Isten irgalmát hazánkra és né­pünkre. Kérjük, hogy szabadítson meg minket azoktól az új veszedelmektől, amelyek a jelenben és a jövőben hitünket és életünket fenyegetik. Kérjük a Magyarok Nagy­asszonya és a magyar szentek közbenjárását nemzetünk lelki megújulásáért, hogy a magyarság Európa népei számára a megbékélés, a bizakodás és a keresztény hit­ben elfogadott valódi emberi értékek közvetítője legyen. "

Egyházmegyénkben ezt a meghirdetett ima-évet január 18-án 14.00 órai kez­dettel az ősi és közkedvelt Mária-kegyhelyen, Szentantal-Bacsfán, zarándoklattal szeretném megnyitni, melyre ezennel sok szeretettel meghívom a lelkiatyákat és kedves híveiket. Kérem a paptestvéreket, hogy a koncelebráláshoz hozzanak ma­gukkal fehér stólát.

Bízom benne, hogy elképzelésemet az atyák magukévá teszik és közös erő­feszítésünkkel hozzájárulunk mind saját magunk, mind híveink lelki életének meg­újításához és fellendítéséhez.

Az új esztendőben végzett lelkipásztori szolgálatukhoz főpásztori áldásomat adom

 

Mons. Orosch János

Püspök, általános helynök

 Nagyszombat, 2006. január 2.