Ugrás a tartalomra

Otvorený list veriacich maďarskej národnosti a ich duchovných otcov Konferencii biskupov Slovenska

Občianske združenie Pázmaneum – Pázmaneum Polgári Társulás,

Hlavná ul. č. 47/22, 929 01 Dunajská Streda

Združenie Mécs László – Mécs László Társulás,

Čajakova ul. č. 8, 811 05 Bratislava

Nadácia Dobrý Pastier Jópásztor Alapítvány,

ul. biskupa Királya č. 30, 945 01 Komárno

 

Otvorený list veriacich maďarskej národnosti a ich duchovných otcov Konferencii biskupov Slovenska

             Ako je už širokej verejnosti známe, dňa 14.2.2008 zo strany najvyšších cirkevných predstaviteľov Katolíckej cirkvi na Slovensku bola vyhlásená reorganizácia Rímskokatolíckych diecéz, resp. založenie dvoch nových diecéz. V tejto súvislosti Konferencia biskupov Slovenska ešte v ten istý deň vydala komuniké pre kňazov a veriacich, v ktorom okrem iného nás povzbudzuje k vďačnosti za nové usporiadanie diecéz na Slovensku.

            My, duchovní pastieri pôsobiaci vo farnostiach na národnostne miešanom území, ako aj tu žijúci veriaci maďarskej národnosti touto cestou vyjadrujeme svoje hlboké sklamanie po vyhlásení reorganizácie diecéz a to z týchto dôvodov:

a)      pri vypracovaní návrhu reorganizácie diecéz KBS nebrala žiadny ohľad na to, že sa s takýmto riešením rozbíja prirodzené zoskupenie veriacich maďarskej národnosti žijúcich na území bývalej Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy. Obávame sa, že reorganizácia diecéz môže podporiť nenápadnú asimiláciu maďarskej národnostnej menšiny. Zrejme, účelne bol vybraný práve takýto spôsob rozdelenia v rámci „sever-juh“ a nie „západ-východ“. V dôsledku čoho, prirodzené zoskupenie veriacich maďarskej národnosti bolo zadelené až do štyroch diecéz. Toto, pre nás veľmi nevýhodné rozdelenie – ktoré nám pripomína nanútené manželstvo, čo však nebýva šťastné – vzali sme na vedomie, avšak nie sme s ním spokojní.

b)      s nádejou sme očakávali, že pri plánovanej reorganizácii diecéz, vo svojom návrhu KBS požiada Svätú stolicu aj o vymenovanie biskupa pochádzajúceho z radov národnostnej menšiny alebo biskupa, ktorý by bol s patričnou jurisdikciou poverený pastoračnou službou veriacich na národnostne miešanom území na spôsob Vojenského ordinariátu alebo iného vhodného riešenia. Bolo by to zo strany Otcov biskupov Slovenska aj krásnym gestom voči maďarskej katolíckej menšine a kňazom, ba aj prejavom ozajstnej bratskej lásky a jednoty kresťanov katolíkov na Slovensku. Veď predsa skoro 400 000 ľudí maďarskej národnosti sa hlási na Slovensku ku katolíckej viere. Táto naša nádej sa ešte viac zosilnila po veľmi výhodnom usporiadaní situácie našich gréckokatolíckych bratov na Slovensku. Boli sme si istí, že niečo podobné sa udeje aj s nami. Očakávali sme, že KBS aj pre nás pripravila výhodné riešenie. So žiaľom v srdci sme museli konštatovať, že po reorganizácii diecéz sa situácia katolíckej maďarskej menšiny ešte viac zhoršuje, ak v blízkej budúcnosti KBS nepouvažuje o výhodnom riešení aj pre jej pastoráciu. Doteraz pastorácia veriacich na národnostne miešanom území bývalej Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy bola relatívne uspokojivo vyriešená, aspoň na úrovni maďarsky hovoriaceho biskupa, čo sa prejavilo aj v tom, že duchovný život veriacich sa čoraz viac povznášal. Ani vo vyhlásení reorganizácie diecéz, ani v komuniké KBS, o katolíkoch maďarskej menšiny nebolo ani slovo, ani čo len prísľubu, že sa v blízkej budúcnosti hľadá výhodné riešenie aj pre ich pastoráciu, keďže nastala nová situácia. Vnímali sme to, ako keby Slovensko nebolo viacnárodnostnou krajinou. Aj preto sme sklamaní.

c)      žiaľ, pred vypracovaním návrhu reorganizácie diecéz, neprebehla konzultácia s pastoračnými kňazmi – ako najbližšími spolupracovníkmi biskupov – ktorí najlepšie poznajú situáciu jednotlivých farností diecéz.  Takto sa mohlo stať, že sa rozhodovalo o nás bez nás. Veď ide o historickú udalosť, týkajúcu sa budúcnosti Katolíckej cirkvi na Slovensku.

Sme si vedomí toho, že cirkev nie je maďarská alebo slovenská..., ale rímskokatolícka alebo gréckokatolícka. Je však potrebné poznamenať, že cirkev tvoria rôzne národy. Rímskokatolícku cirkev na Slovensku tvoria predsa príslušníci slovenského národa a národnostných menšín, ktorí sa hlásia k rímskokatolíckej viere. Je prirodzené, že Slováci majú slovenských biskupov. Pýtame sa však, bolo by to previnením, keby členom KBS bol aj príslušník národnostnej menšiny, ktorý by reprezentoval 400 000 katolíkov maďarskej národnosti, ktorí tiež tvoria rímskokatolícku cirkev na Slovensku? Pozrime sa, ako je to vo svete a v okolitých štátoch. Napr. aj v Ukrajine podkarpatskí slovenskí katolíci, žijúci v menšine, majú svojho slovenského biskupa J. E. Mons. Milana Šášika. V Kanade so sídlom v Toronte je eparchia pre 10 400 gréckokatolíckych veriacich, ktorí tvoria 7 farností a majú svojho slovenského biskupa J. E. Mons. Johna Pažaka. V USA tamojší slovenskí katolíci tiež majú svojho slovenského biskupa J. E. Mons. Jozefa Viktora Adamca. Maďarské katolícke menšiny žijúce v Rumunsku, v Srbsku a v Ukrajine majú tiež biskupov maďarskej národnosti. Výnimkou je Slovensko, kde 400 000 veriacich maďarskej menšiny nemá biskupa zo svojich radov, dokonca ani biskupa, ktorý by bol zvlášť poverený KBS pastoračnou starostlivosťou takejto početnej skupiny maďarskej menšiny. Je paradoxom, že aj  rómska menšina na Slovensku, i keď je ich menej, má povereného biskupa J. E. Mons. Bernarda Bobera.

Čo sa týka vzdialenosti biskupského sídla, sme toho názoru, že biskup je k nám najbližší, ak pozná náš jazyk, počuje náš hlas, chápe našu situáciu a má spolucítenie. Podobne, ako naši spolubratia Slováci – okrem svojej viery – chceme si aj my zachovať svoju národnú identitu. Fyzická vzdialenosť v dnešnom motorizovanom svete už nehrá až tak veľkú úlohu ani v EÚ a tobôž nie v rámci diecéznych hraníc.

Vedomí sme si aj toho, že vymenovanie biskupa je výlučným právom Svätej stolice. Avšak je zrejmé, že v prípade potreby o vymenovanie biskupa, Svätú stolicu zvyčajne požiada diecézny biskup alebo KBS. To, že Svätá stolica doposiaľ nevymenovala biskupa z radov maďarskej národnostnej menšiny, je zrejme preto, lebo sa s takouto požiadavkou KBS neobrátila na Svätú stolicu, napriek tomu, že sme Vás o to roky a roky prosili na modlitbových stretnutiach v Komárne, aj pri iných príležitostiach.

Dekrét II. vatikánskeho koncilu Christus Dominus v bode 23. hovorí: „Pri určovaní obvodu diecézy treba mať na zreteli – nakoľko je to možné – rozmanitosť zloženia Božieho ľudu, pretože to môže vo veľkej miere prispieť k účelnejšiemu vykonávaniu pastorálnej činnosti. V tom istom čase treba dbať na to, aby sa podľa možnosti zachovali pohromade demografické zoskupenia tohto ľudu, spolu s občianskymi úradmi a spoločenskými ustanovizňami, ktoré vytvárajú jeho organickú štruktúru. Nech sa podľa okolností berú do úvahy aj hranice občianskych obvodov, ako aj osobitné, napr. psychologické, hospodárske, geografické a historické osobné i miestne podmienky.

...treba sa postarať o inorečových veriacich či už pomocou kňazov alebo farností toho istého jazyka, alebo prostredníctvom biskupského vikára, ktorý dobre ovláda dotyčný jazyk a prípadne aj prijal biskupskú vysviacku, alebo konečne nejakým iným vhodným spôsobom.“ Kánon 372, § 2 CIC dáva možnosť zriadenia partikulárnej cirkvi, rozlíšenej podľa reči a národnosti (na základe analógie s kán. 518 CIC), a to na území všetkých diecéz, kde žijú katolíci maďarskej národnosti. Preto opätovne úctivo prosíme najdôstojnejších Otcov biskupov, aby vypočuli prosbu 400 000 katolíkov maďarskej národnosti a tlmočili ju Svätej stolici! Aj nám ide o dobro cirkvi na Slovensku. K spokojnosti všetkých veriacich je však potrebné brať ohľad aj na oprávnené požiadavky národnostných menšín. Potom aj my budeme mať dôvod na radosť a vďačnosť. Dovtedy však nie!

Solúnski bratia, Svätý Cyril a Metod nám zanechali krásny a múdry príklad úspešnej evanjelizácie. Z lásky k slovanským národom si osvojili materinský jazyk im zvereného ľudu a začali hlásať Evanjelium v reči ľudu. Úspech bol obdivuhodný: slovanské národy prijali kresťanskú vieru. Postarali sa o to, aby ich nástupcovia boli duchovní pastieri, pochádzajúci z im zvereného ľudu. Pre úspešnú evanjelizáciu v súčasnosti by bolo užitočné nasledovať ich príklad. Aj my, spolu s Vami prosíme: „Dedičstvo otcov, zachovaj nám, Pane!“ 

Sme presvedčení, že obsah tohto listu nebude komentovaný, ako prejav akejsi neúcty voči cirkevným predstaviteľom. Nekoncipoval sa s takým zámerom. Je len prejavom dôvery maďarských veriacich voči svojim najvyšším cirkevným predstaveným.

Za vyslyšanie našej prosby naďalej budeme prosiť Pána aj na spoločných modlitbových stretnutiach rôznych farností, ktoré by sme chceli potvrdiť podpismi veriacich, povzbudení slovami Dobrého Pastiera: „Proste a dostanete...“

 

Za otcovské pochopenie Vám úprimne ďakujeme!

S úctou a katolíckym pozdravom: Laudetur Jesus Christus!

 

                                                                 Veriaci maďarskej národnosti

                                       a duchovní otcovia pôsobiaci na národnostne miešanom území

 

Dunajská Streda, 26.2.2008