Ugrás a tartalomra

Perbetén folytatódott az Imakilenced

Perbetén folytatódott a III. Felvidéki Imakilenced

 

 

A Perbetei Római Katolikus Plébánia és a Pázmaneum Társulás szervezésében 2007. október 14-én a Komáromi járásban fekvő Perbetén folytatódott az Imakilenced, ahol a 7. állomás keretén belül imádkoztak a felvidéki magyar papok és hívek a keresztény magyarság lelki megújulásáért.

A lelki program rózsafüzér imádsággal kezdődött a helyi Szentháromság tiszteletére felszentelt plébániatemplomban. Az egyházközség többek közt arról is híres, hogy Mária Terézia királynő a helyi plébánián kapott szállást egy időre.

Az Imakilencedeken nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők arra, hogy a hívek és lelkiatyák valódi szellemi feltöltődést kapjanak. A perbetei Imakilenceden Író Sándor, győri egyházmegyés újmisés, Bük egyházközség káplánja adott elő Pázmány Péter bíborosról, a magyar katolicizmus egyik legnagyobb alakjáról. Az előadó hangsúlyozta, hogy Pázmány gondolatai ma is aktuálisak, hiszen a magyarság és kereszténység nagy veszélyben van és az egyre nagyobb méreteket ölt a paphiány is.

Az ünnepi szentmisét Dr. Udvardy György esztergom-budapesti segédpüspök mutatta be 17 oltártestvérével egyetemben. A szentmise elején Balogh Károly helybéli lelkiatya köszöntötte a püspök atyát, oltártestvéreit és a templomot megtöltő híveket, zarándokokat, akik más egyházközségekből is elzarándokoltak Perbetére.

A püspök atya szentbeszédében a Boldogságos Szűz Mária anyai pártfogására hívta fel a jelenlevők figyelmét. Kihangsúlyozta, hogy olyan példát és olyan modellt kaptunk, akinek az életét beengedhetjük saját életünkbe. Az angyali üdvözlet gondolatait tárta a hívek elé. Az áteredő bűnről így beszélt a püspök atya: „Hányszor tapasztaljuk meg, hogy milyen nagy teher az áteredő bűn. Mert akaratunk gyenge, mert értelmünk nem mindig fedezi fel, hogy mi a jó, mi a helyes. Összekeverjük, mert akaratunk rosszra hajló. Ezzel küszködünk. Ez mint olyan teher nehezedik ránk amivel nap mint nap meg kell küzdenünk. Jó, hogy úgy tekinthetünk a Boldogságos Szűz Máriára, mint aki bűn nélkül való, akit nem terhelnek ezek a következmények.”

A továbbiakban a püspök atya hangsúlyozta, hogy fogadjuk be Isten igéjét, nyissuk ki a lelkünket és legyünk derűsek. Végezetül a jelenlevőknek igyekezett pár jó tanácsot adni. Kiemelte a rózsafüzér imádságot, a szentgyónás, szentáldozás fontosságát, a családdal való együttlétet, a litániák, közös imatalálkozók megszervezését. Egyben buzdította az Imakilenced szervezőit, hogy folytassák tovább az imaláncot és imádkozzanak a nemzetért s a családokért.

A szentmise végén ismertetésre kerültek a Társulás programjai, amelyre a szervezők meghívták a jelenlevő lelkiatyákat és híveket. Ilyen lesz október 30-án a Teológiai Tanulmányi Nap Érsekújvárott és a Szent Imre Ministránsnap november 3-án Garamkövesden. Galgóczi Rudolf zselizi esperes úr a Szent Erzsébet év lezárásának noevember 4-ei pozsonyi programját ismertette. A pápai- és magyar himnusz eléneklésével zárult a 7. állomás. A helybeli hívek a szentmise után szeretetlakomán látták vendégül a lelkiatyákat és a zarándokokat.

Az Imakilenced november 11-én folytatódik a csallóközi Egyházgelle községben.

 

 

 

Fotók: Karaffa Attila

 

Nagyobb felbontású fényképeket kérje a pazmaneum@stonline.sk címen.