Ugrás a tartalomra

Porciunkula-Angyalos Boldogasszony ünnepe Érsekújvárott

Porciunkula-Angyalos Boldogasszony ünnepe Érsekújvárott

 

„Ne felejtsük, hogy az áteredő bűn és saját bűneink miatt mi is örök kárhozatot érdemelnénk. De eljött az Úr Jézus, értünk szenvedett és meghalt, hogy mi, bűnös emberek, az ő érdemeiért kegyelmet kapjunk. Ez megtörtént számunkra, mikor megkereszteltek minket. De gyarlóságunk miatt, sajnos, a kegyelmet elveszíthetjük, de a bűnbánat szentségében ismét kegyelmet kapunk. Ez ma itt is megtörténik. Teljes búcsút, kegyelmet kaphatunk. Ezért örömünnep számunkra ez a mai és a holnapi alkalom.”

 

Bartal Károly Tamás atya, jászóvári apát kezdte ezekkel a gondolatokkal Érsekújvárott a Porciunkula búcsú szentmiséjén a szentbeszédet. Így folytatta:

 

„Ilyen a ma i nap számunkra, a jó Isten hajlandó megbocsátani minden bűnünket, sőt a megérdemelt büntetést is. Miért? Mert nagyon szeret bennünket. És szeret bennünket Szent Ferenc atyánk is, aki ránk gondolt a Porciunkula kápolnában is, amikor nem maga, hanem mások számára kérte a jó Istentől a kegyelmet.”

 

Ezt a hívó szót hallották meg ebben az évben is nagyon sokan és elzarándokoltak Érsekújvárba a Barátok templomába. A búcsút augusztus 1.-jén, a déli harangszó hirdette meg, majd mindkét templomban  szentgyónásra érkeztek a hívek. Hála a lelkiatyáknak, senki nem távozott a búcsúról úgy, hogy nem jutott volna szentgyónáshoz.

Az utóbbi évekhez képest ismét rengeteg zarándokot köszönthettünk. Jöttek Nyitra vidékéről, Csallóközből, Mátyusföldről, a Garam és az Ipoly mentéről is, valamint anyaországi zarándokokat is köszönthettünk.

A Kálvárián a keresztutat Wertheim Mátyás újmisés zalaegerszegi ferences atya vezetésével imádkoztuk, majd az esti szentmisén Tamás apáttal mintegy húsz lelkiatya misézett, köztük Korcsogh Imre aranymisés és Mátyás újmisés atya is.

A szentmise végén az apát úrnak Pischinger Géza polgármester a város emlékérmét adta át, nemcsak úgy, mint a város vezetője, hanem mint egykor tanítványa is.

A szentmisét Szabó Béla zsitvabesenyői és Magyar Béla érsekújvári kántorok vezetésével szentségimádás követte.

Az esti ünnep végén a helybeli lelkiatya megköszönte a népnek, hogy a ferencesek száműzetése idején sem hagyták el Porciunkula ünneplését, valamint a lelkiatyáknak, hogy éberen tartották Szent Ferenc szellemiségét. Nélkülük már ez az ünnep a múlté lenne.

 

Másnap az ünnep a halottakért felajánlott hajnali misével, reggeli újmisével folytatódott, majd

este hálaadó szentmisével zárult.

 

A szlovák testvéreket Tóth Domonkos püspök atya tanította, majd éjféli szentmisén vettek részt.

 

Megköszönjük minden zarándok testvérünknek hűségét és látogatását, jövőre is szeretettel látunk mindenkit Porciunkula ünnepén.

 

Kovalcsik Cirill OFM