Ugrás a tartalomra

Püspöki vizitáció Dunaszerdahelyen

Püspöki látogatás Dunaszerdahelyen

 

 

2006. január 11-én a dunaszerdahelyi egyházközségben tett kánoni látogatást Mons. Orosch János pozsony-nagyszombati segédpüspök.

 

A kánoni látogatás kötelezettsége azt jelenti, hogy a püspöknek egyházmegyéjét évente részben vagy egészében meg kell látogatnia, mégpedig úgy, hogy legalább ötévenként az egész egyházmegye sorra kerüljön. A kánoni látogatásnak már az ókeresztény kortól vannak nyomai. A XI-XIII. században e feladatot a főesperesek látták el. A XIII. századtól a kánoni látogatás különösen intenzív gyakorlattá válik. A rendes püspöki látogatás kiterjed azokra a személyekre és dolgokra (katolikus intézmények, szent dolgok, szent helyek), akik, illetve amelyek az egyházmegye területén vannak. /Erdő Péter: Egyházjog/

 

A püspök atyát a dunaszerdahelyi plébánián fogadta Kiss Róbert városi tanfelügyelő esperesplébános, Naszvadi Sándor somorjai tanfelügyelő esperesplébános és Tóth László a Hitoktatási Hivatal igazgatója.

 

A látogatás első állomásaként a városban a rendszerváltás óta működő Szent János Egyházi Alapiskolát keresték fel. A keresztény iskola diákjai sorfalat alkottak a bejárattól egészen a lépcsőkön át a fenti emeletre, ahol rövid kultúrműsorral köszöntötték a közéjük látogató püspök atyát. Az iskola igazgatónője, Aranyossy Teodóra üdvözölte a különleges alkalommal közéjük érkező magas vendéget. A püspök atya részt vett a 9. osztályosok hittan óráján majd pedig közösen beszélgetett az iskola pedagógusaival, akiket buzdított a gyerekek iránti türelemre és a keresztény értékrend szerinti nevelés  fontosságára.

 

Az iskolalátogatás után a városi temetőben Orosch János püspök úr paptestvéreivel együtt felkereste az ott nyugvó egykori dunaszerdahelyi plébánosok sírját. Közös imát mondtak Haskó József, Vázsonyi József, Janovits Ödön és Bokros Sándor sírjánál majd pedig megtekintették a nemrégiben felújított Kálvária szoborcsoportot.

 

A közelben felépítendő új katolikus templom telkét is megszemlélte látogatása kapcsán a püspök, amelynek tervét a neves magyarországi építész, Makovecz Imre készítette el.

 

A délutáni órákban a főpásztor találkozott a dunaszerdahelyi káplánokkal valamint a dunaszerdahelyi és somorjai esperesi kerület tanfelügyelőivel. Majd pedig a Városháza üléstermében a két esperesi kerület hitoktatóival találkozva további eredményes munkára biztatta őket, és kiemelte fontos szerepüket a keresztény erkölcsi nevelés terén. A város nevében Nagy Frigyes alpolgármester úr üdvözölte az általános püspöki helynököt.

 

Az ünnepélyes szentmisére este 6 órakor került sor a dunaszerdahelyi Szent György plébániatemplomban. A szentmisén a püspök atya kiemelte a dunaszerdahelyi hívek adakozókészségét és munkájuk fontosságát nemcsak egyházközségük, de városuk javára is. Az elmúlt időkben fokozatosan megújuló templom és plébánia arról tanúskodik, hogy élő egyházközség van Dunaszerdahelyen, és szorgos hívek tesznek tanúságot nap mint nap Krisztusról. A szentmisén fellépett a Szent György egyházi kórus és ifjúsági énekkar is.

 

A püspöki vizitáció a plébánián zárult, ahol a püspök atya külön is beszélgetett az egyes kisközösségek vezetőivel és meghallgathatta az egyes csoportok tevékenységéről szóló beszámolókat, amelyek munkájukkal színesítik az egyházközség életét.