Ugrás a tartalomra

Regnum Marianum Akadémia áprilisban

Regnum Marianum Akadémia áprilisban

 

A februárban elkezdődött keresztény felnőttképzés iránt szép számmal érdeklődnek a papok és a világi hívek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a Regnum Marianum Akadémia havi előadásain mindig közel félszázan vesznek részt és aktívan bekapcsolódnak az előadásokba.

Az egyházgellei Mária Légió tagjai mindig lelkesen készülnek az előadások előtt, hogy krisztusi szeretettel fogadják testvéreiket.

Az áprilisi előadásokat Horváth Róbert alistáli lelkiatya nyitotta meg, aki az ökumenizmus fogalmával ismertette meg a jelenlevőket. Fontosnak tartotta bemutatni az ökumenizmusról szóló pápai dokumentumot. Röviden bemutatta a keleti és protestáns egyházakkal való együttműködés lehetőségét.

Második előadóként Kiss Róbert dunaszerdahelyi esperes-plébános szólt az Akadémia hallgatóihoz. A lelkiségi mozgalmak fontosságáról és azoknak az Egyházzal való kapcsolatáról fejtette ki gondolatait. Kihangsúlyozta, hogy amint a II. Vatikáni Zsinaton hozott határozatok is fontosnak tartották a kisközösségek, lelkiségi csoportok működését, úgy a mai Egyház is szükségesnek tartja ezeknek a mozgalmaknak a tevékenységét. Áldásos működésüket akkor fejthetik ki, ha az adott egyházközségekben a lelkiatya melléjük áll. A lelkiségi mozgalmak működésükkel sugározzák ki Krisztus szeretetét az embereknek a világba. A jelenlevők közül jó páran tanúságot is tettek a működő lelkiségi mozgalmakról. Az egyes hallgatók beszámoltak a Mária Légió, Cursillo, Ferences Világi Harmadrend, Családosok Közössége, Édesanyák imaközössége és a cserkészet működéséről egyházközségükben.

A délutáni utolsó előadás keretében Jankó Gábor dunaszerdahelyi káplán ismertette meg a hallgatósággal a liturgia fogalmát és megmagyarázta az egyes liturgikus jelképeket. A magas színvonalú, de ugyanakkor mindenki számára érthető előadásból a hívek sokat megtudhattak az egyházi liturgia szerepéről, és bepillantást nyerhettek a sokszínű, de ugyanakkor világosan rendezett liturgikus szabályokba is.

         Az előadások végén a jelenlevők megismerkedhettek a Pázmaneum Társulás programjaival, amelyek közül kiemelt fontosságú a XVIII. Komáromi Imanap, ahol magyar papi, szerzetesi és főpásztori hivatásokért imádkoznak a felvidéki magyar katolikusok.