Ugrás a tartalomra

Segítő Szűzanya szoborfülke megáldása

image

Dunaszerdahelyen a Pázmaneum Társulás felújította Bősi úton lévő 1927-ben emelt szoborfülkét. A Segítő Szűzanya szobra került elhelyezésre, amelyet Mons. Szakál László János dunaszerdahelyi esperes és ThDr. Karaffa János lelkiatya áldottak meg december 16-án.

2020 júliusában levélben fordultunk Dr. Hájos Zoltán Dunaszerdahely város polgármesteréhez, hogy szeretnénk felújítani a szakrális kisemléket a Bősi úton. Sajnos egy közlekedési baleset még jobban rontott az 1927-ben emelt szoborfülkén. Társulásunk elhatározta, hogy segíteni szeretne a város vezetésének a településen található történelmi, egyházi kisemlékek felújításában, azok állagmegóvásában. Hiszen Társulásunk egyik küldetése és alapeszméje is. A régi városhatárban emelt szoborfülkéből azóta ellopták a szobrot, megrongálták a vasrácsot. A tejediek viszont mindig gondoskodtak, hogy virág vagy mécses legyen az egykori Szűz Mária szoborfülkében. Köszönet érte a Perczell és Lukács családoknak.

Társulásunk ebben az évben tartotta megalakulásának 15. évfordulóját és szükségét éreztük annak, hogy a járvány idején a városnak mi is besegítsünk szerény lehetőségeinkhez mérten. Fontos a lélek is a test mellett. Hiszen az ima minden időben szükséges és különösképpen akkor, amikor egy olyan betegséggel nézünk szembe, amelyre az orvostudomány még nem talált megfelelő ellenszert.

Mindannyian sokszor rászorulunk Isten irgalmára és az emberek segítségére. De nem csak várni kell a segítséget, hanem nekünk is tevőlegesen cselekednünk kell embertársaink, a közösségünk, szűkebb értelemben a városunk lakosságának érdekében. Lokálpatriótaként valljuk, hogy az ember a szülővárosától ne csak kérjen, hanem adjon is, sokszor oly kicsiny dolgok tudják naggyá, erősebbé tenni lelkiekben környezetünket. A szoborfülke elkészítése az önzetlenséget is szimbolizálja, hiszen a mesterek Kiss Antal és Nagy Gyula mindenféle anyagi juttatás nélkül vállalták a munkát. Ugyancsak a városi vállalat, a Municipal munkatársa is, illetve annak igazgatója is azonnal a segítségünkre sietett Svanda Mihály és Jányi József. Köszönet a munkájukért!

A továbbiakban még a szoborfülke környékét szeretnénk felújítani, ehhez kérjük a város pozitív hozzáállását.

 

 

Pázmaneum Társulás

Fotók: Nagy Gyula