Ugrás a tartalomra

A Szent Erzsébet-év lezárása Pozsonyban

Szent Erzsébet-év lezárása Pozsonyban

A felvidéki magyarság november 4-én zárta le ünnepélyesen a jubileumi Szent Erzsébet-évet Pozsonyban.

A délután 3 órakor kezdődő szimpóziumon Szent Erzsébet és a házasság kapcsolatáról tartott előadást IcDr. Szlávik Antal hidaskürti plébános. ThDr. Török József egyháztörténész professzor Szent Erzsébet liturgikus tiszteletének különböző aspektusairól beszélt. A szimpózium szervezője ThDr. Haľko József egyháztörténész pedig az 1907-es pozsonyi Szent Erzsébet ünnepséget mutatta be, amely Izabella nagyhercegnő patronálásával valósult meg. Ennek keretében többek között Szent Erzsébet szobrának leleplezésére is sor került. A szobor, amely a Káptalan utcáról nézve ma is jól látható a pozsonyi szeminárium udvarában, Rigele Alajos alkotása, amelyet Kohl Medárd esztergomi segédpüspök szentelt fel a prépostlak udvarán. A Szent Márton dómot különösen is megtöltötték az ünnepségen részt vevő Prohászka Ottokár, székesfehérvári megyéspüspök lánglelkű prédikációi. A Szent Erzsébet ünnepségsorozat ünnepi főpapi szentmisével fejeződött be, amelyen Frigyes nagyherceg is jelen volt. Az ünnepségeket hitelessé tette annak eredményessége, amely megmutatkozott a pozsonyi elit adakozásában is. Ennek következtében kerülhetett sor 1909. június 1-jén a Szent Erzsébet gyermekotthon átadására, amelyen személyesen részt vett I. Ferenc József császár és király is.

Az előadások után az ünnepség az ősi koronázó dómban szentmisével zárult, amelynek főcelebránsa és szónoka Mons. Orosch János pozsony-nagyszombati segédpüspök volt. A püspök atya prédikációjában Szent Erzsébet erényeit és életpéldájának ma is követhető voltát állította a dómot megtöltő, a Felvidék minden régiójából érkező zarándokok elé, kiemelve hogy a Felvidéken élő különböző nemzetiségek mind magukénak érezhetik az ő személyét.

A szentmise végén sor került a karitász területén kiemelkedő tevékenységet végzett hívek szeretetszolgálatának elismerésére és a Szent Erzsébet rózsája díj átadására, amelyet Orosch püspök atya alapított a Felvidéken.

Fotók: Vladimir Uhrin