Ugrás a tartalomra

Szent Imre Ministránsnap Garamkövesden

Szent Imre Ministránsnap

Felvidéki magyar ministránsnap

 

Szent Imre Ministránsnapot szervezett a Garamkövesdi Római Katolikus Plébánia és a Pázmaneum Társulás a Pozsony-nagyszombati egyházmegye fiataljai számára november 3-án a Párkány melletti Garamkövseden.

A közel 100 résztvevővel megtartott ministránsnap programja változatos és színes volt. A résztvevők több egyházközségből érkeztek Szenctől egészen a Garam menti falukig. Öröm volt látni, hogy a sok lelkiatya saját autóival vagy a szülők bevonásával hozta a fiatalokat, hogy közösen imádkozzanak a püspök atyával, és részt vegyenek a számukra összeállított programokon. A másik örvendetes tény az volt, hogy a sok fiatal lelkiatya jött össze, akik aktívan bekapcsolódnak a magyar egyházi közösség életébe. Táborokat, kisközösségi csoportokat, vetélkedőket szerveznek. A garamkövesdi ministránsnap is megmutatta, hogy a fiatal papok lelkesedése szakszerű hozzállással párosítva és az idősebbek tanácsaival támogatva jó gyümölcsöt hozhat.

A gyülekező után a helyi plébániatemplomban kezdődött az ünnepi szentmise, amelyet Mons. Orosch János pozsony-nagyszombati segédpüspök mutatott be 17 oltártestvérével együtt. A püspök atyát és a lelkiatyákat Garamkövesd fiatal plébánosa, Farkas Zsolt atya köszöntötte, majd a falu polgármesterasszonya is üdvözölte a faluba ellátogató főpásztort, a lelkipásztorokat és a fiatalokat.

A püspök atya szentbeszédéből érezni lehetett, hogy lelkipásztori működése alatt szintén jó kapcsolatokat ápolt a ministránsokkal és a fiatalokkal. Számos személyes élményt osztott meg az egybegyűltekkel. Kiemelte a szolgálat és az engedelmesség fontosságát, ahogy azokat az Árpád-házi szentek is gyakorolták. Kicsi és nagy ministránshoz egyaránt szólt és buzdította őket, hogy mint a pap legközelebbi munkatársai segítsék a lekiatyák munkáját.

A szentmisét követően több ministránssal is beszélgetett a püspök atya, majd a program a helyi kultúrházban folytatódott.

Itt került sor a nap egyik legjobban várt pontjára, a vetélkedőre. A fiatal lelkiatyák által összeállított vetélkedő alapvető hittani, liturgikus és Szent Imre életéből vett kérdésekből állt. A tíz, nyolc-kilencfős csoportban vetélkedő fiatalok tudását olykor próbára tették az elgondolkoztató, furfangos kérdések. A vetélkedőt nemcsak a fiatalok élvezték, de a lelkiatyák is tanúságot tettek arról, hogy a jó hangulatban lezajlott fejtörőbe még ők is szívesen bekapcsolódtak volna. Az izgalmas vetélkedőt végül a tizes csapat tagjai nyerték meg, akik különböző egyházközségekből érkeztek.

A kiadós ebéd után a ministránsok meghallgathatták Szalai Gábor tatai plébános előadását Szent Imre hercegről. Az előadás után a DUNA TV-ben vetített 1000 év szentjei c. dokumentumfilmből a jelenlevők megtekinthették a Szent Imre életéről szóló részt. Az előadás és filmvetítés révén is gyarapodhattak szellemi tudásukban a résztvevők.

A ministránsnap befejezése előtt került sor a díjak átadására. A díjakat a helyi plébános, Farkas Zsolt atya és a Pázmaneum Társulás elnöke, Karaffa János adták át. A sok értékes könyv és kiadvány mellé az első helyezettek egy jutalomkirándulásban is részesülnek, amelynek keretében Székesfehérvárott megtekinthetik a Szent Imre kiállítást. A ministránsnap résztvevői a Pázmaneum Társulás által kiadott Imakilenced Szent Imre tiszteletére c. imafüzetet és sok más szép ajándékot kaptak, többek közt a Váci Egyházmegye által kiadott Ministránsújságot.

Végezetül a jelenlevők közösen imádkozták el az imafüzetből Szent Imre imáját, majd útnak indultak, ki-ki a maga egyházközségébe, hogy Szent Imre, magyar ifjúság védőszentjének közbenjárásában bizakodva, új erőt nyerve szolgálják tovább Istent és embertársaikat.

Képgaléria

 

Farkas Zsolt, garamkövesdi plébános                                            Mons. Orosch János püspök atya

Szentmiseáldozat

Találkozás a ministránsokkal                                                            Áldás

Szép őszi napon folyt a találkozó                                    Az érdekes vetélkedőbe mindenki bekapcsolódott

Jankó Gábor szenci káplán a pontokat írta                                   Nagy Péter dunaszerdahelyi káplán vezette le a       

                                                                                                           vetélkedőt és Molnár Tamás diakónus segített neki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szalai Gábor, tatai plébános előadás közben                                Ajándékot kapott mindenki kicsi és nagy egyaránt

A vetélkedő győztes csapata. Összetétele vegyes volt. Somorjáról, Kéméndről, Garamkövesdről, Érsekújvárból, Farnadról és Gútáról is voltak benne.

 

Fotók: Karaffa Attila

Nagyobb felbontású fényképeket kérje a pazmaneum@stonline.sk címen.