Ugrás a tartalomra

Szent Imrére emlékeztek az Imakilenced keretében Egyházgellén

Szent Imrére emlékeztek az Imakilenced keretében Egyházgellén

 

November 11-én a csallóközi Egyházgellén gyűltek össze papok és hívek, hogy a III. Felvidéki Imakilenced 8. állomásának keretében közösen imádkozzanak a keresztény magyarság lelki megújulásáért Szent Imre herceg közbenjárását kérve.

Az Imakilencedet megelőzte az ugyancsak Egyházgellén folyó Regnum Marianum Akadémia előadássorozata. Ezúttal két előadó tartotta a keresztény felnőttképzés  előadásait a töretlen lelkesedéssel részt vevő hallgatóságnak.

Először Kiss Róbert, dunaszerdahelyi tanfelügyelő esperes a keresztény erkölcstan alapjaival ismertette meg a hallgatóságot. Kitért a törvények, útmutatások fontosságára és a lelkiismeret szavának odafigyelésére, amely lelki iránytű számunkra.

A második részben Dr. Myjavec Pál egyházgellei lelkiatya a pszichológia és a lélektan rejtelmeibe vezette be az Akadémia hallgatóit. Az emberi megismerés helyes voltát hangsúlyozta.

A program a helyi plébániatemplomban folytatódott. A Szent Imre hercegről tartott megemlékezés hol is lehetett volna meghittebb és ünnepélyesebb, mint egy Árpád-kori templomban! Az egyházgellei Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére szentelt római katolikus templomban Farkas Zsolt, garamkövesdi plébános Szent Imréről szóló előadását  távollétében Karaffa János atya közvetítésében hallgathatták meg a zarándokok, akik a kedvezőtlen időjárás ellenére is több egyházközségből érkeztek. Még a messzi Nagykérről is egy autóbusznyi zarándok jött el, hogy részt vegyen az Imakilenced egyházgellei állomásán.

Az ünnepi szentmisét Horváth József tatai tábori lelkész, százados mutatta be oltártestvéreivel együtt. Szentbeszédében a vasárnap liturgikus ünnepének fontosságáról szólt a híveknek. Elmondta, hogy a mai rohanó világban egyre jobban szüksége volna az embernek arra, hogy vasárnap felüdülni, pihenni tudjon. A vasárnapi szentmise erőt ad a következő napok munkájához. József atya hangsúlyozta, hogy a szentmisének a saját mennyországunknak kell lennie itt a földön.

A szentmise végén a zarándokokat az egyházgellei Mária Légió tagjai megvendégelték a Lelkigyakorlatos házban. Az Imakilenced követező állomása december 2-án Szőgyénben lesz.

 

Képgaléria

 

 

 

 

 

 

Fotók: Karaffa Attila

Nagyobb felbontású fényképeket kérje a pazmaneum@stonline.sk címen.