Ugrás a tartalomra

Szent István-díj emlékérem Burián László nyugalmazott plébánosnak

image

Ez évben a Szent István-díj tulajdonosa a 102 éves Tamás Aladárné Szűcs Ilona lett, míg a Szent István-emlékérmet a 92 éves Burián László pápai káplánnak, a még mindig szolgálatot teljesítő esperes-plébánosnak ítélte a kuratórium.

2014. március 27-én az Esztergomi Vármúzeum Koronatermében került sor a díjkiosztó ünnepségre. Burián atya sajnos nem vehetett részt az ünnepségen, mert két nappal előtte gyengélkedő egészsége miatt kórházba került.

Az ünnepség díszvendégei voltak, Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke, és Beer Miklós váci megyéspüspök, ők méltatták a díjazottakat.

Beer Miklós, Burján atyának, „mindenki Laci bácsijának”méltatását, az ünnepelt szavainak idézésével kezdte. „Nem kell semmi különöset tenni, csak szeretetben kell élni.” A püspök atya elmondta, hogy Burián Lászlót 1946-ban szentelték pappá. Fiatal papként személyes kérésnek vette Mindszenty hercegprímás üzenetét, mely arra szólította fel papjait: maradjatok ott a tieitek között! A II. világháború után a kitelepített magyar híveivel Csehországba ment, vállalva a száműzetést. Amikor visszatért szintén megpróbáltatások sorozata várta, mely börtönnel és a papi szolgálattól való eltiltással járt.

Az Érdemérmet Burián atya helyett Ďurčo Zoltán, a Nyitrai Egyházmegye helynöke vette át. Megtisztelték őt jelenlétükkel paptársai, közéleti és politikai személyiségek Magyarországról, és a Felvidékről egyaránt.

Tamás Aladárné Ilonka néni életútját Kövér László méltatta. Rimaszombat tanító nénije, akárcsak Burián atya, számtalan kitüntetés tulajdonosa. Mindig emelt fővel, bátran vállalta magyarságát, így lehet ma – a méltatás szavai szerint - a 20. századi felvidéki magyar sors tanúja. 2010-ben kérte visszahonosítását és újra magyar állampolgár lett, amikor megfosztották szlovák állampolgárságától.

Jelen volt az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lomnici Zoltán, és a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki polgárok: Dolník Erzsébet, Kassai Gyula református lelkész, Fehér István és Gubík László.

 

A Szent István díjat 2001-ben alapította Bihari Antal, az esztergomi Körzeti Televízió (KTV) vezetője. Azok kaphatják meg, akik az összmagyarság érdekében kiemelkedő jelentőségű tevékenységet végeztek. A díjazott kiválasztása közvélemény-kutatás és szavazás alapján történik. A díjat képező Szent István emlékszobor harminc centiméter magas, bronzból készült és márvány talpazaton áll, Szent Istvánt ábrázolja, amint két kezével magasba emeli a keresztet nemzete előtt.

Az emlékérem az Esztergomi Körzeti Televízió díja, olyan környékbeli személyek kaphatják, akik a helyi közösségek érdekében kiemelkedő tevékenységet végeznek.

A rendezvényen jelen voltak az előző évek kitüntetettjei közül Tőkés László, Buzánszky Jenő, Duray Miklós, Wintner Mária, a Béres házaspár, és a 2011-ben emlékéremmel kitüntetett Dániel Erzsébet.

Malecco Miklós, a díj alkotója, felemelt kézzel ábrázolja Szent Istvánt, ehhez hasonlóan éli életét a két díjazott, Tamás Ilonka néni, és Burián Laci bácsi, magasba emelve a keresztet, utat mutatva, bátorságot sugallva és erőt adva a felvidéki magyarságnak.

Isten éltesse az Ünnepelteket!

Berényi Kornélia