Ugrás a tartalomra

Trianon-megemlékezés Dunaszerdahelyen

image

A Csallóköz szívében hagyományosan június 4-én a Városi Sport- és Szabadidőparkban 2008-ban felállított Trianon emlékfánál emlékeztek a város és a környék lakosai a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiájáról, valamint közösen emlékeztek a Nemzeti Összetartozás Napjára is.

A megjelenteket az emlékestet szervező Pázmaneum Társulás elnöke, önkormányzati képviselő Karaffa Attila köszöntötte. Majd Valaskó Ferenc zenész az Ismerős Arcok Nélküled c. dalát énekelte el az emlékezőknek.

Megemlékező gondolataiban Karaffa Attila kiemelte „A csúfos trianoni békediktátum 94. évfordulójára emlékezünk, amikor is elszakítottak bennünket, felvidéki magyarokat is édesanyánktól a történelmi Magyarországtól. Hontalanokká, megbélyegezettekké lettünk saját szülőföldünkön. A helyzet Trianon óta sem változott, másodrendű állampolgárok vagyunk vér- és könnyáztatta szülőföldünkön.” Elmondta, hogy a megemlékezéseket folytatni szeretnék a jövőben is, amelyhez már többször csatlakoztak más civil szervezetek is. A Nemzeti Összetartozás Napja egyébként Dunaszerdahely város emléknapja.

„A nemzeti megújulás mindnyájunkon múlik, itt a Csallóközben, itt Dunaszerdahelyen is. Lesznek-e olyan utódok, akik szívükön viselik majd hagyományaink megőrzését, szépen csengő anyanyelvünk továbbadását? Lesznek-e magyar iskolák és lesznek-e benne magyar kisdiákok? Feladatunk van itt a szülőföldünkön, ahová a Teremtő állított bennünket! Minden magyarnak feladata és kötelessége nemzete megbecsülése és megvédése! Trianon gyászos napján, amelyen felidőzzük a történelmi igazságtalanságot egyben a jövőképet is meg kell határoznunk! Mit szeretnénk elérni nemzetünk javára és növekedésére? Mit szeretnénk elérni itt a városban, itt a Csallóközben? Szükség van-e az önrendelkezésre?” A megemlékezést szervező Társulás elnöke végül a jövő építéséről, a nemzet oszthatatlanságáról és a felvidéki magyarok előtt álló feladatokról szólt.

A Vámbéry Ármin Gimnázium diákja Süke Dóra Szathmáry István: Országzászló c. versét szavalta el. Ezután a jelenlevők elhelyezték a magukkal hozott gyertyákat, mécseseket a Trianon emlékfánál és közösen elénekelték a Magyar- és a Székely Himnuszt. A megemlékezés végén búcsúzásként Eszes Antal szavalt el egy magyar áldást.

A megemlékezésen részt vett a város polgármestere Dr. Hájos Zoltán és Dr. Morován Zsolt, Magyarország pozsonyi konzulja is. Késő délután pedig Magyarországról az őriszentpéteri általános iskola diákjai is rövid látogatást tettek a Trianon emlékfánál és kultúrműsor keretén belül emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napjáról Trianon emléknapján. Az iskola diákjai a Rákóczi Szövetség Határtalanul c. program keretében látogattak a Felvidékre.

Fényképek: Nagy Gyula fényképei - Vojtik Szimona fényképei

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1436252589959031/