Ugrás a tartalomra

Trianoni megemlékezések a Csallóközben

Csallóközi megemlékezések Trianon gyászos napján
 

 

Trianon gyászos évfordulóján Csallóköz több községében is megemlékezések zajlottak. Felbáron, Csallóköznádasdon, Királyfiakarcsán is összegyűltek a felvidéki magyarok, hogy emlékezzenek!
 

 

Pünkösvasárnap Felbáron szentségi áldással egybekötött Jézus Szíve engesztelő litániát tartottak a plébániatemplomban, amellyel a magyarság lelki megújulásáért könyörögtek a Mindenhatóhoz.
Ezt követően a „Magyar Kálvária” c. film vetítésével egybekötött előadásra került sor a felbári kultúrházban. Sárközi János, Nyitra megyei MKP-képviselő felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy emlékeznünk kell a múltnak e fájó korszakára is, hogy a következő nemzedék se feledje az embertelen rendszer magyarellenességét és meg tudja védeni jogait ősei földjén.
Ugyancsak Pünkösvasárnap Csallóköznádasdon az ünnepi szentmise után mécsest gyújtottak és imát mondtak a Hősök emlékművénél Trianon áldozatainak emlékére. Lelkes Ilona polgármesterasszony a helyi Kultúrházban köszöntötte az emlékezésre összegyűlt hallgatóságot. A „Trianon” c film vetítésével egybekötött előadást Sárközi János, a Szüllő Géza Polgári Társulás alelnöke tartotta. Történelmi visszatekintésében rávilágított a trianoni diktátumot kiváltó okokra a magyarságon belüli viszályokra és torzsalkodásra. Felhívta a figyelmet arra is, hogy napjainkban az Úristenen kívül csak magunkra számíthatunk, mivel a csonkaország nagyobb része már nem tekint ránk testvéri szeretettel és nem viseli szívén sorsunkat.