Ugrás a tartalomra

Újraindult a Regnum Marianum Akadémia

Április 5-én elkezdődött a Regnum Marianum Akadémia

 

A Mária Légió, az Egyházgellei Római Katolikus Plébánia és a Pázmaneum Társulás közös szervezésében április 5-én az egyházgellei Lelkigyakorlatos házban elkezdődött a Regnum Marianum Akadémia 2. éve. A keresztény felnőttképzés keretében a hallgatók bepillantást nyerhetnek a biblikus, teológikus és egyháztörténeti fogalmak és tanok rejtelmeibe.

Elsőként Sranko László, somorjai káplán az „Ókeresztény szimbólumok” jelképrendszeréről tartott képekkel illusztrált előadást. A képekkel gazdag előadás során a hallgatók megismerhettek több keresztény szimbólumot és olyanokról is tudomást szerezhettek, amelyekkel csak ritkán találkoznak életük folyamán. A keresztény művészetekben alkalmazott jelképek sokasága megdöbbentette az Akadémia hallgatóit.

Második előadó Farkas Zsolt garamkövesdi lelkiatya volt, aki a „A XX. század Egyháza és a diktatúrák” cím alatt ismertette meg a jelenlevőket a nácizmus és a kommunizmus eszméinek egyházellenes megnyilvánulásaival. Előadását érdekessé tették a korabeli filmhíradók lejátszásai is, amelyeken keresztül a fasizmus alatt zsidók tömegeit megmentő XII. Pisu pápa életét ismerhették meg a hallgatók.

Végezetül Karaffa Attila, a Pázmaneum titkára a „A kommunizmusban üldözött Egyház magyar hitvallói” című előadását hallgathatták meg a jelenlevők. A kommunizmus eszméjének bemutatása után az egyházüldözés magyar vonatkozásairól szólt az előadó, majd korabeli dokumentumokat tekinthettek meg a jelenlevők a szocializmus alatt uralkodó Egyházügyi Hivatal idejéből.

Az előadások után a Pázmaneum elnöke, Karaffa János ismertette az elkövetkezendő hetek programjait. A legközelebbi előadásra május 10-én kerül sor.

 

Fotók

 

Fotók: © atos

Nagyobb felbontású fényképeket kérje a pazmaneum-kukac-stonline.sk címen.