Ugrás a tartalomra

XVI. Benedek pápa levele

Benedek pápa áldása a felvidéki magyar katolikusoknak

 

Október 2-án tartotta Bakán alakuló ülését a pozsonyi Belügyminisztérium által bejegyzett Pázmaneum Polgári Társulás. Az alakuló közgyűlésen jelenlévő papok és világiak közösen meghatározták a Társulás céljait.

A PÁZMANEUM célja az alapvető emberi értékek és a nemzeti identitás megerősítése a keresztény erkölcs szellemében. A Társulás ennek érdekében különböző rendezvényeket szervez, és történelmi-vallási tematikájú kiadványokat készít elő. Októbertől kezdődően ennek keretében 9 hónapon át Kilencedet szerveznek a felvidéki egyházközségekkel együttműködve a keresztény magyarságért, imádkozva a magyar családokért, az ifjúságért és a papi hivatásokért is. A Társulás tevékenységéről a Pázmaneum Információs Központ fog bővebb tájékoztatást nyújtani.

A Pázmaneum alakuló ülésén jelenlevők örömmel nyugtázták, hogy választ kaptak arra a levélre, amelyet ez év májusában a Pázmány-emléknapon fogalmaztak meg XVI. Benedek pápa részére. A Rév-Komáromban kiadott nyilatkozatban többek között ez állt: „A Szlovákiában élő mintegy 400 ezer magyar katolikus is reménykedve néz szolgálata elé. Ma, ebben az igazi értékek iránt közömbös világban továbbra is ragaszkodni akarunk hagyományainkhoz: katolikus hitünkhöz és magyar nemzeti identitásunkhoz. Ezeket az Istentől kapott kincseinket hűségesen akarjuk őrizni és továbbadni a következő nemzedék számára. Állhatatosan imádkozunk magyar papi és szerzetesi hivatásokért, valamint az itt élő magyar katolikusok lelki gondozásával külön megbízott magyar főpásztorért is, aki – a szlovák püspökökkel testvéri szeretetben együttműködve- segítene bennünket ezekben a törekvéseinkben. Bízunk benne, hogy Szentséges Atyánk szívében hordozza közösségünket, megemlékezik kéréseinkről, és áldását adja ránk.”

Az Üdvözlő Nyilatkozathoz az emléknap szervezői ajándékként csatolták Szlovákia etnikai térképét is, ezzel is bemutatva, hogy a felvidéki magyarság az asszimiláció ellenére még ma is jelentős közösséget alkot. XVI. Benedek pápa most áldását küldte a Pázmány Péter Emléknap szervezőinek, résztvevőinek és az Üdvözlő Nyilatkozat mintegy 3000 aláírójának, Mons. Gabriele Caccia, a Vatikáni Államtitkárság tanácsosa által küldött magyar nyelvű levél révén. A Szentatya apostoli áldása új erőt és reményt adhat a felvidéki magyar katolikusok közösségének, hogy megőrizzék őseik hitét és nyelvét.