Ugrás a tartalomra

XVIII. Komáromi Imanap

A felvidéki magyar katolikusok találkozója a Komáromi Imanapon

 

 

Jó Pásztor vasárnapján április 29-én a XVIII. Komáromi Imanap keretében gyűltek össze a magyar katolikus hívek a Szent András plébániatemplomban, hogy közösen kérjék a Teremtőt magyar papi, szerzetesi hivatásokért és önálló jogkörrel rendelkező magyar főpásztorért.

A Komáromi Római Katolikus Plébánia és a Pázmaneum Társulás rendezte meg ebben az évben az imanapot, amelynek elindítója a 2005-ben elhunyt Mons. Lénár Károly pápai káplán volt.

Szlovákiában élő magyar katolikusoknak nincs külön püspöke, aki önálló jogkörökkel rendelkezne és maga hozhatna döntéseket.  Biztató jel azonban, hogy Mons. Orosch János pozsony-nagyszombati segédpüspök felvállalta a felvidéki magyarok pasztorációját és áhítatos kitartással gondozza a rá bízott nyájat.

A XVIII. Komáromi Imanapra színültig megtelt a Szent András templom. Keresztúti ájtatossággal kezdődött az Imanap programja. Az imanapi keresztet felváltva vitték az egyes lelkiatyák a stációk között. Regőczy atya Mindszenty bíboros úrról szóló keresztútját Farkas Zsolt komáromi káplán imádkozta.

A keresztút után a jelenlévők meghallgathatták Szalai Gábor győri egyetemi lelkész előadását Mindszenty József hercegprímásról. Megtudhatták, hogy honnét is merített erőt munkájához, miért hangoztatta, hogy kereszténynek és magyarnak kell maradnunk és hogy dolgozott népéért a száműzetésben is. Jelszava példaértékű minden keresztény számára: „Istennel Egyházért és Hazáért!”

Az ünnepi szentmisét Orosch János püspök atya mutatta be oltártestvéreivel együtt. A mise elején Hudek Rudolf komáromi esperes köszöntötte a püspök atyát, lelkiatyákat és a különböző vidékekről érkező zarándokokat.

A püspök atya szentbeszédében elsősorban a hivatásokról szólt és buzdította a híveket, hogy imádkozzanak továbbra is magyar papokért és az ifjúságért a jövő nemzedékért. Egyben kérte őket, hogy ne a tökéletes papot keressék, hanem fogadjanak el mindenkit olyannak, amilyen. Bejelentette, hogy Szent Erzsébet rózsája címmel díjat alapít, amelyet a karitász terén teljesítő személyek, szervezetek kaphatnak majd meg.

Az áldozás után az Oltáriszentséggel kivonult a templom elé a püspök atya és a 4 égtáj felé áldást osztott. A szentmise egyben a III. Felvidéki Imakilenced 1. állomása is volt, a 2. állomás május 13-án Nagyölveden lesz a fatimai jelenések 90. évfordulójának tiszteletére.

A zarándokok a pápai és magyar himnusz eléneklése után aláírhatták azt az Üdvözlő nyilatkozatot, amelyet a Szentatyának küldenek a szervezők.

Az Üdvözlő Nyilatkozat letölthető itt: Üdvözlő Nyilatkozat

Aláíró ív letölthető itt: Aláíró ív

 

Fényképek

Fotók: atos